ZGODOVINSKA NAJDBA - dokumenti škofjeloškega krojaškega ceha

Knjižnica Narodnega muzeja Slovenije Prešernova, od 1. julija do 31. avgusta 2010

Ceh_foto mlš 002Ko je muzejskemu restavratorju uspelo odpreti skrinjico, ki jo je pred kratkim želel pripraviti za stalno študijsko razstavo pohištva, je bil nemalo presenečen. V njej je našel lepo zložen arhiv škofjeloškega krojaškega ceha s prepisom ustanovne listine iz leta 1457, sezname krojačev, prejemkov, mojstrskih preizkusov, cehovska pravila, spričevala in druge listine, ki so nastajale od 16. do 19. stoletja, in tudi njihov pečatnik.
Cehovska skrinjica je bila vpisana v muzejske inventarne knjige v obdobju tik po drugi vojni, podrobnejših podatkov o prihodu nimamo. Na stranici ima intarzirane letnico 1829 in začetnice treh imen T:I, I:K in N:P, v nekem obdobju vodilnih članov ceha.
Več desetletij v muzeju skriti arhiv je izjemno pomemben za zgodovino mesta Škofje Loke in za slovensko obrtno zgodovino nasploh. Preden bo skrinjica s tem zgodovinskim zakladom razstavljena doma v Škofji Loki, bo julija in avgusta na ogled tudi v Ljubljani.

Avtorji: Mitja Potočnik, Damjan Jesenovec, dr. Maja Lozar Štamcar, Narodni muzej Slovenije

Vitrina je na ogled v odpiralnem času knjižnice.

Fotografija: Pečatnik in vpisnik zaobljub za cehovske maše iz 18. stoletja (Narodni muzej Slovenije, foto: M. Lozar Štamcar)