Napovedujemo

NACIONALNI MUZEJI SLOVENIJE 2018

Na ogled od 18. maja 2018 na Muzejski ploščadi Metelkova

Z izbranimi podobami iz bogatih in raznolikih muzejskih zbirk se predstavlja 13 slovenskih državnih muzejev: MG+MSUM (Moderna galerija in Muzej sodobne umetnosti Metelkova), Muzej krščanstva na Slovenskem, Muzej novejše zgodovine Slovenije, Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Narodna galerija, Narodni muzej Slovenije, Prirodoslovni muzej Slovenije, Slovenska kinoteka, Slovenski etnografski muzej, Slovenski gledališki inštitut – Gledališki muzej, Slovenski šolski muzej, Tehniški muzej Slovenije in Vojaški muzej slovenske vojske.
 
Razstava izpostavlja pomen in moč medsebojnega sodelovanja, odkriva kulturne zaklade, ki jih hranijo muzeji, oživlja muzejsko ploščad, sooblikuje javni kulturni prostor in poudarja vlogo muzejev kot nosilcev sprememb v družbi in spodbujevalcev dialoga o večplastnem razumevanju časa.
 
Muzeji in galerije so skupno razstavo pripravili ob praznovanju Mednarodnega muzejskega dne 2018 na temo Hiperpovezani muzeji: Novi pristopi, novi obiskovalci.
 

Vabilo (pdf, 286 KB)

OBLIKOVANJE PRIHODNOSTI. Keramika in njene dimenzije

Na ogled od 16. maja do 31. julija 2018 v Narodnem muzeju Slovenije 
 
Razstava predstavlja najsodobnejše tehnološke postopke pri izdelavi keramike in najnovejše trende v oblikovanju. Še posebej tridimenzionalni tisk omogoča novo uporabo keramičnih materialov, drugačno kot tradicionalne keramične tehnike. Avtorica razstave z Oddelka za oblikovanje Univerze v Aaltu na Finskem s sodelavko z Visoke šole za oblikovanje Weissensee v Berlinu se sprašuje, ali bo nova tehnologija spremenila naše estetske vrednote in kako se bodo odražale v družbi.
 
Razstava je del evropskega projekta Keramika in njene dimenzije (Ceramics and its Dimensions), ki poteka v okviru programa Ustvarjalna Evropa.

IV. mednarodni trienale keramike UNICUM 2018

Napovedujemo odprtje razstave IV. mednarodnega trienala keramike UNICUM 2018
Na ogled od 18. maja do 30. septembra 2018 v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova
 
Narodni muzej Slovenije prireja IV. mednarodni trienale keramike UNICUM 2018. V okviru trienala poteka tudi bogat spremljevalni program (koledar prireditev).
Mednarodna razstava avtorske keramike, ki bo na ogled v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova, je osrednji dogodek UNICUMA 2018. Zanjo je prispelo 277 prijav iz 42 držav. Med njimi je bilo na razstavo uvrščenih 78 avtorjev in njihovih del iz 25 držav. Mednarodna strokovna žirija bo med razstavljenimi deli izbrala nagrajence, ki jih bo razglasila na odprtju razstave v četrtek, 17. maja 2018.
 
Več ...