Hrušica

hrusica

Arheološki park Ad Pirum
Gostilna Stara pošta
Podkraj 100
5273 Col

ARHEOLOŠKI PARK IN MUZEJSKA RAZSTAVA

Na ogled je prenovljena muzejska soba!

"Ta divji, neobljuden in neudoben kraj"
(J. V. Valvasor)

Na Hrušici, prelazu ob cesti Logatec–Ajdovščina, je znotraj arheološkega parka, ob gostišču Stara pošta, majhna razstava, na kateri se obiskovalec lahko podrobneje seznani z najdiščem Ad Pirum (današnja Hrušica) in obsežnim obrambnim sistemom trdnjav in zapornih zidov, ki je v burnem poznoantičnem obdobju ščitil Italijo in mesto Rim pred osvajalskimi vdori z vzhoda.

SPLETNO DOŽIVETJE arheološkega parka Ad Pirum

Preberi več ...

ZGODOVINA NASTANKA

Pred vojaško trdnjavo, katere ostanki se danes vijejo po pobočju Listnika (918 m n. m.), so Rimljani na tem mestu zgradili poštno in preprežno postajo. Zgrajena je bila hkrati z rimsko državno cesto v času cesarja Avgusta (27 pr. Kr.–14 po Kr.). Nova cesta skozi Ajdovščino in čez Hrušico, ki je povezovala Akvilejo (današnji Oglej v Italiji) in Emono (današnja Ljubljana), je nadomestila prejšnjo daljšo čez Razdrto in skrajšala potovanje med mestoma za en potovalni dan. Od 2. stoletja je bila na tem mestu tudi beneficiarska (neke vrste policijska) postojanka.

ZIDANI BRANIKI RIMSKEGA IMPERIJA
V poznem 3. stoletju so Rimljani okoli poštne postaje zgradili mogočno vojaško trdnjavo in v njej nastanili vojaško posadko. Takrat so namreč dolgo obdobje miru in blaginje, ki ju je zagotavljal režim rimskega imperija, zamajali vdori različnih germanskih in barbarskih ljudstev, ki so osvajala in ropala ozemlje imperija. Za obrambo Italije je bil zgrajen več kot 80 km dolg obrambni sistem, znan pod imenom Claustra Alpium Iuliarum, v katerega je bila vključena tudi trdnjava na Hrušici. Julijskoalpski obrambni sistem je neposredno varoval italski prostor – srce rimskega imperija. Rimljani so pri tem izkoristili naravne danosti kraško-alpskega sveta, na lažje dostopnih območjih pa so zgradili obrambne zidove. Sistem je bil dodatno okrepljen s stolpi, pomembni prehodi pa z manjšimi (Lanišče) oziroma večjimi trdnjavami (Hrušica). Graditi so ga začeli v drugi polovici 3. stoletja, v celoti pa je zaživel v konstantinskem obdobju (prva polovica 4. stoletja). Obstajal je do 5. stoletja, nato pa je izgubil svoj pomen. Ostanki poznorimskega obrambnega sistema Claustra Alpium Iuliarum so največji rimskodobni spomenik v Sloveniji.

VOJAŠKA TRDNJAVA AD PIRUM
Tloris trdnjave na Hrušici je prilagojen zemljišču in je nepravilne ovalne oblike. Trdnjava je dolga 250 metrov in široka do 75 metrov. Obdaja jo 2,7 metra široko obzidje, ki je bilo prvotno visoko okrog 8 metrov in utrjeno s stolpi. S stolpi je bil utrjen tudi prečni zid z ozkim prehodom, ki je trdnjavo delil na spodnji in zgodnji del. Zgornji del je služil za taktični umik v stiski in za pašo živine. V spodnjem delu trdnjave je stalo štabno poslopje z vojaškimi barakami in šotori, majhne delavnice, poštna postaja in cisterna. V trdnjavi je lahko hkrati prenočevalo okoli 500 vojakov (kohorta). Trdnjavo je čez sedlo presekala cesta Akvileja–Emona, vhoda pa so na dveh straneh ščitila vrata, obdana visokima stolpoma, ki sta bila verjetno visoka 10 metrov.
V 5. stoletju je bila trdnjava opuščena, vendar se je promet po cesti nadaljeval najmanj do konca 6. stoletja.

HRUŠICA V SREDNJEM IN NOVEM VEKU
Zgodnjesrednjeveško obdobje na Hrušici je slabo poznano. Med 12. in 14. stoletjem je bila v opuščeni trdnjavi zgrajena cerkev, posvečena sv. Jedrti, zavetnici popotnikov. Najkasneje v tem času je stara rimska magistrala ponovno oživela, saj je po njej vse do srede 19. stoletja potekala redna poštna zveza med Gorico in Ljubljano. V tem času je bila stavba sedanjega gostišča na Hrušici poštna postaja, pozneje pa lovska koča goriške grofovske družine Lanthieri.

 

Vas zanima, kako je trdnjava izgledala včasih? Sprehodite se po njej!


 


URNIK
Samostojni ogledi arheološkega parka so mogoči kadar koli. Priporočamo terensko obutev.
Muzejska soba je v gostilni Stara pošta na ogled v njenem odpiralnem času:

 • od srede do petka od 11. do 19. ure,
 • ob sobotah in nedeljah od 10. do 19. ure,
 • ob ponedeljkih in torkih zaprto. 


VODENI OGLEDI IN NAJAVE SKUPIN
Vodeni ogledi so mogoči od aprila do oktobra ob četrtkih po predhodni najavi. Narodni muzej Slovenije organizira tudi javna vodstva, ki so sprotno objavljena v medijih. Najave sprejemamo na tel. 051 384 888 ali po elektronski pošti arheozabava[@]nms.si. Vodeni ogledi so plačljivi po ceniku.

CENIK
Obisk muzeja in arheološkega parka je brezplačen.

Vodeni ogledi so plačljivi po ceniku.

Cenik
Vodstva najavljenih šolskih skupin 4 EUR na osebo
Doživljajsko-ustvarjalna delavnica 5,5 EUR na osebo
Vodstvo najavljenih skupin (15 in več oseb) 3 EUR na osebo
Vodstvo najavljenih skupin (do 15 oseb) 45 EUR (pavšal za skupino)
Javno vodstvo 2,5 EUR na osebo

PARKIRANJE
Parkirišče je urejeno pri gostilni Stara pošta.

KAKO DO TJA

 • Ljubljana–Logatec–Kalce–Podkraj–Hrušica
 • Ajdovščina–Col–Hrušica
 • Idrija–Godovič–Col–Hrušica
 • Črni Vrh–Hrušica (neasfaltirana cesta)
 • Postojna–Bukovje–Hrušica (delno asfaltirana)

Cesti iz smeri Logatca in Ajdovščine sta redno spluženi tudi pozimi.


BLIŽNJI SPOMENIKI V SKLOPU OBRAMBNEGA SISTEMA
 • Lanišče: Vojaška trdnjava. 6 km po cesti v smeri Logatca.
 • Ajdovščina: Vojaška trdnjava v sklopu sodobnega mesta. 13 km po cesti v smeri Ajdovščine.
 • Vrhnika: Vojaška utrdba in stražna postaja. 27 km v smeri Ljubljane.Več o arheoloških parkih si poglejte tukaj:

 

 

Blejski grad

Blejski gradBled lokacija
Grajska cesta 61
SI-4260 Bled
Tel.: +386 4 576 84 55
ali +386 4 576 84 54

URNIK
Grad je za obiskovalce odprt vse dni v letu:

 • Od novembra do marca: od 8. do 18. ure
 • April, maj, junij, sept., okt.: od 8. do 20. ure
 • Julij, avgust: od 8. do 21. ure


MUZEJSKA RAZSTAVA O ZGODOVINI BLEDA IN OKOLICE

Bled z okolico je izjemen primer tega, kako so ljudje skozi tisočletja uporabljali svoje okolje glede na naravne danosti in pogoje bivanja ter kako se je razvijala njihova kultura. O tem pripoveduje muzejska razstava, ki jo je v 14 sobah nekdanjih bivalnih prostorov na gradu postavil Narodni muzej Slovenije v sodelovanju z več drugimi slovenskimi muzeji in zasebniki.

Preberi več ...

Na razstavi predstavljene originalne predmete (skupaj okoli 400) in replike dopolnjujejo rekonstruirane podobe nekdanjih prebivalcev, makete blejskega gradu in reliefni model blejske pokrajine. Virtualna filmska prikaza govorita o delovanju bohinjskega ledenika in o stavbnozgodovinskem razvoju blejskega gradu. Kratki dokumentarni filmi pa z bogatim slikovnim gradivom in originalnimi posnetki pokažejo arheološko dediščino starodavnega Bleda, začetke zdraviliškega turizma, bohinjsko železnico ter različne kulturne in športne prireditve na Bledu.

Nastanek današnje pokrajine, kakor jo je oblikoval ledenik, je vključen v predstavitev geološkega in naravnega okolja ter v postopen razvoj kulturne krajine, ki združuje dediščino iz različnih dob. Arheološke najdbe skupaj z dokumentiranimi preostanki naselbin, grobišč, svetišč, utrdb in poti govorijo zgodbo o načinu bivanja posameznika in skupnosti, o odnosu človeka do narave in o njegovi razpetosti med zemljo in nebom.
Svoje sledi so tod pustili ledenodobni lovci ter prvi poljedelci in živinorejci iz kamene dobe, naseljenci iz bakrene, bronaste in železne dobe, ki so že uporabljali kovine, staroselski prebivalci iz rimskega obdobja in pozne antike. Blejski kot pa je tudi eno izmed arheološko najbolje raziskanih območij v Sloveniji za zgodnjesrednjeveško oziroma zgodnje slovansko obdobje, ko so nastale vasi, poti in kraji, kakor jih v kulturni krajini lahko prepoznamo še danes.
Podatki in upodobitve iz zgodovinskih virov, shranjenih v arhivih v Sloveniji in tujini, na razstavi skupaj s predmeti predstavljajo blejsko fevdalno gospostvo, ki ga je briksenska škofija s Tirolske posedovala osem stoletij (1004–1803). Razvoj Bleda v zdraviliški in turistični kraj v 19. in 20. stoletju je prikazan z eksponati, filmi in upodobitvami pomembnih ljudi in dogodkov.
Tisočletni Blejski grad pa ni le razstavni prostor, s katerega se najlepše vidi znameniti otok z romarsko cerkvico sredi jezera, ampak je hkrati tudi sestavni del razstave. Kot spomenik in razgledišče v prostoru in času, kakor se prepletata in sta ohranjena v Blejskem kotu, skupaj z razstavo predstavlja dediščino, vrednoto, spodbudo in izziv tako domačinom kot tudi vsem obiskovalcem Bleda.

CENIK
Vstopnina zajema ogled celotnega gradu, kamor je vključen tudi ogled muzejske zbirke Narodnega muzeja Slovenije.

Cenik
Odrasli: 11 EUR
Študenti: 7 EUR
Otroci od 4. do vključno 14. leta: 5 EUR
Skupine od 10 do 21 oseb: 9 EUR na osebo
Študentske skupine od 10 do 21 oseb: 6,5 EUR na osebo
Otroške skupine od 10 do 21 oseb (do vključno 14. leta): 5 EUR na osebo
Skupine nad 22 oseb: 8,5 EUR na osebo
Študentske skupine nad 22 oseb: 5,5 EUR na osebo
Otroške skupine nad 22 oseb (do vključno 14. leta): 4,5 EUR na osebo

Na vsakih 21 oseb 1 prosto mesto. V spremstvu dveh odraslih 1 otrok do vključno 14. leta brezplačno. Ogled muzeja izven delovnega časa po predhodnem naročilu (največ 1 ura) se zaračuna 70 EUR.PARKIRANJE
Pod gradom je urejeno veliko parkirišče, od koder se lahko peš odpravimo na grad.

POVEZAVE
Zavod za kulturo Bled

 

 

 

Metelkova

Narodni muzej Slovenije – Metelkovametelkova
Muzejska ploščad Metelkova
Maistrova ulica 1
Ljubljana


Poštni naslov:
Narodni muzej Slovenije,
Prešernova 20, 1000 Ljubljana

Tel.: +386 1 230 70 30
Faks: +386 1 241 44 22
E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.


URNIK
Od torka do nedelje med 10. in 18. uro.
24. in 31. decembra je muzej odprt od 10. do 13. ure.

Zaprto
Ob ponedeljkih in
1. januarja, 1. maja, 1. novembra in 25. decembra.

 

Narodni muzej Slovenije – Metelkova stoji v novem kulturnem središču Ljubljane, na muzejski ploščadi Metelkova, v sosedstvu Slovenskega etnografskega muzeja, Muzeja sodobne umetnosti – Metelkova, Slovenske kinoteke in Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. V dveh nadstropjih nove muzejske stavbe so prvič v tako velikem obsegu dobile svoj prostor Zgodovinske in umetnostne zbirke predmetov od 14. stoletja do danes, v pritličju pa so na ogled vedno aktualne priložnostne razstave.

ZGODOVINA

Preberi več ...
Stavba je del v osemdesetih letih 19. stoletja zgrajene prve ljubljanske mestne vojašnice. Načrte v paviljonskem sistemu in novorenesančnem slogu avstro-ogrskih javnih zgradb je izdelal mestni arhitekt Adolf Wagner. Kompleks na severu meji na glavno železniško postajo, na jugu na trg, ki ga je leta 1906 župan Hribar v spomin na narodnoprebudne zbore poimenoval Tabor. Krajši čas so v stavbah gostovali skavti in šola za slepe, pozneje pa je vojašnica tako v kraljevi kot socialistični Jugoslaviji ostala sedež vojaškega poveljstva za Ljubljano. Leta 1988 je bila eno ključnih prizorišč slovenske pomladi in je od leta 1991 v samostojni državi namenjena kulturi.
Narodni muzej Slovenije je leta 1995 pridobil stavbo št. 25 v kompleksu nekdanje vojašnice ob Metelkovi cesti. Namenjena je bila depojskim prostorom Oddelka za zgodovino in uporabno umetnost, stalni razstavi zgodovine uporabne umetnosti na Slovenskem, kolekcijskim predstavitvam (študijskim zbirkam) in občasnim razstavam s področja uporabne umetnosti.
Preoblikovanje kompleksa Metelkova – južni del je delo arhitektov Sama in Gorazda Grolegerja ter Miroslava Kvasa. Priprava idejnih načrtov za bodoče razstavne in depojske prostore je stekla v letu 2000. Julija 2004 so se začela tudi gradbena dela, novembra 2005 je bil dokončan depojski del. S kletjo in prizidkom ter samo stavbo je muzej pridobil skoraj 4000 m2 prostorov. V kleti so depojski prostori zaprtega tipa, v prizidku restavratorske delavnice, druge površine pa so namenjene javnim programom. V prvem nadstropju je tudi Konferenčna dvorana, namenjena predavanjem, srečanjem, delavnicam ...
Nova stavba je za javnost zaživela 6. marca 2008 z odprtjem razstave Primož Trubar 1508–1586.


GALERIJACENIK

  Ogled Narodnega muzeja Slovenije – Metelkova Ogled Narodnega muzeja Slovenije – Metelkova in Muzejska
Odrasli 6 € 8,5 €
Upokojenci 4 € 6 €
Učenci, dijaki, študenti 4 € 6 €
Družine 12 € 17 €
Šolske skupine (vodstvo vključeno) 4 € 6 €
Skupine nad 10 4 € 6 €
Vodstvo najavljene skupine v slovenskem jeziku 15 € (fiksna postavka; velja tudi za individualna vodstva)  
Vodstvo najavljene skupine v tujem jeziku 20 € (fiksna postavka; velja tudi za individualna vodstva)  
Ustvarjalna delavnica 5,5 €  
Ustvarjalna delavnica Vitezi na pohodu 6,5 €  
Ustvarjalna delavnica + vodstvo 6 €  
Učna ura 4 €  
Sobotna družinska ustvarjalna delavnica 12 €  
Rojstni dan 100 € (do 10 otrok)
125 € (do 15 otrok)
145 € (do 20 otrok)
 
Rojstni dan – nedelja in delavnica Vitezi na pohodu! 125 € (do 10 otrok)
150 € (do 15 otrok)
170 € (do 20 otrok)
  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Posebna ponudba: SKUPNA VSTOPNICA – MUZEJSKA PLOŠČAD METELKOVA
Oglejte si 3 muzeje in predstavo v Kinoteki za ceno ene vstopnice!

Prost vstop za predšolske otroke, invalide in spremljevalce invalidov, novinarje, člane Slovenskega muzejskega društva in ICOM-a. Člani domačih in mednarodnih strokovnih združenj imajo 50-odstotni popust.
Brezplačen obisk muzeja vsako prvo nedeljo v mesecu!

Preverite možnosti za cenejši nakup vstopnice!

Dostop za gibalno ovirane osebe je urejen v vsa nadstropja.

VODENI OGLEDI
Podrobnosti o javnih vodstvih so objavljene v koledarju in v mesečnem programu prireditev

OGLEDI SKUPIN
Vodstva za skupine organiziramo tudi zunaj napovedanih terminov, mogoča so tudi vodstva v več tujih jezikih. Najave obiska sprejemamo po telefonu vsaj pet dni pred želenim terminom. Vodstva so plačljiva.
 
NAJAVA OBISKA IN INFORMACIJE
Vsak delavnik med 8. in 16. uro po telefonu 051 384 888.
 
 
Fotografiranje razstav in razstavnih eksponatov za zasebne namene je dovoljeno le brez bliskavice in brez stativa.
Snemanje in fotografiranje z namenom nadaljnje objave posnetkov je dovoljeno le ob predhodnem pisnem dovoljenju uprave muzeja.
 
Za vse informacije v zvezi z delovanjem Narodnega muzeja Slovenije se obrnite na službo za odnose z javnostmi in promocijo na telefonsko številko 01 241 44 04; e-pošta: info[@]nms.si.
 
 
Tudi pri nas lahko najdete KNJIGOBEŽNICE. Knjižna polica se nahaja v avli Narodnega muzeja Slovenije – Metelkova.
 
V Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova deluje informacijska točka velike Evropske kulturne poti svetega Martina Tourskega.
 
Predstavitveni video vseh lokacij Narodnega muzeja Slovenije:

 

Muzej Grad Snežnik

Grad Snežniksneznik
Kozarišče 67
1386 Stari trg pri Ložu
Notranjska, južna Slovenija

Tel.: +386 01 705 78 14
E-pošta:  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
 

Romantični grad Snežnik na Notranjskem je eden od dveh v Sloveniji z ohranjenimi avtentičnimi interierji. 

Preberi več ...

Na bližnji strateški točki ob robu Loške doline je stala že rimska postojanka. Prvič se gospodje Snežniški omenjajo v 13. stoletju. Grad je bil v poznejših stoletjih v lasti uglednih kranjskih plemiških družin Lamberg, Scheyer, Raumschissl, Eggenberg, Auersperg (Turjaških) in Lichtenberg; v 17. stoletju je bil pomembno upravno središče tega dela Notranjske. Prvotna utrjena postojanka je s pozidavami dobila renesančne in baročne stavbne prvine, ohranjeni so še lepi tramovni stropi. Sedanja grajska podoba s predzidjem in stolpi je iz 2. polovice 19. stoletja, potem ko ga je skupaj z obsežnimi gozdovi leta 1853 kupila in kot poletno in lovsko rezidenco temeljito obnovila nemška družina saških knezov Schönburg-Waldenburg. Leta 1867 je postal knez pokrovitelj prve kranjske slovenske gozdarske šole, parna žaga je spodbudila začetek lesne industrije v dolini, odstrel redkih živali v gozdovih pa je bil prepovedan. Do konca 2. svetovne vojne je vzorno vodeno posestvo (zadnji oskrbnik Leon Schauta) dajalo priložnost za zaslužek številnim domačinom.

Sprehod skozi štiri grajske etaže nam pričara vzdušje izpred stotih in več let, saj so grajske sobe še vedno opremljene s pristnim pohištvom in drugo opremo iz druge polovice 19. stoletja. Saloni in spalnice knezov Hermana in Ulrika pa kneginje Ane ter sobe za goste so urejeni prijetno in udobno, s številnimi historističnimi sedežnimi garniturami s prvotnim oblazinjenjem in ornamentiranimi pečmi. Stene krasijo družinski portreti, stare fotografije in grafike. Posebnost je soba v egipčanskem slogu iz začetka 20. stoletja. K domačemu vzdušju nekdanjega počitniškega bivališča prispevajo klavir, biljard in drobna oprema. Sčasoma se je v gradu nabralo precej lovskih trofej, na primer več kot sto let star nagačen medved. V spodnji veži so vzidani rimski nagrobniki, na steni je velik bakrorezni zemljevid dežele Kranjske iz leta 1744; dragocen je ornamentalni usnjeni antependij iz 17. stoletja iz sosednje cerkve v Šmarati. Prostori v predzidju so namenjeni občasnim razstavam, v pritličju pa je poročna dvorana. Zunaj pod gankom visi drevak, s kakršnim so se domačini vozili po poplavljenih travnikih.

Beli grad, ki se tiho zrcali v izvirski vodi ribnika z racami mlakaricami, kleni in potočnimi postrvmi, je obdan z velikim parkom z drevoredi in jasami. Na eni izmed njih na sprehodu v prijetnem poletnem hladu naletimo na kip boginje lova Diane. Okolica je očarljiva v vseh letnih časih, tudi pozimi, ko se nad zaledenele travnike spustijo skrivnostne meglice. Mimo gradu sta speljani evropska pešpot E6 in pohodniška Krpanova pot. Pokrajina vabi h kolesarjenju in ježi, nedaleč je Križna jama.

Dandanes je grad na obronkih obsežnih jelovo-bukovih gozdov oddaljen od hrupnih prometnic in idealno izhodišče za izlete po prelepem kraškem svetu. Od tod se širijo gozdovi na jug vse do slikovite soimenjakinje gore Snežnik blizu hrvaške meje in na vzhod, kjer se s kočevskimi gozdovi zlivajo v enega zadnjih velikih evropskih gozdnih kompleksov. Enkratno naravno okolje je dom raznovrstnim rastlinam in živalim, medvedom, divjim prašičem, volkovom in risom, pa pticam, mali divjadi, srnjadi in jelenjadi.

 

URNIK

 • Poletni urnik (od aprila do septembra)
  Ogledi vsak dan od 10. do 19. ure (grajska vrata se odprejo vsako polno uro; zadnji ogled se začne ob 18. uri).
 • Zimski urnik (od oktobra do marca)
  Ogledi vsak dan, razen ob ponedeljkih, od 10. do 17. ure (grajska vrata se odprejo vsako polno uro; zadnji ogled se začne ob 16. uri).

  Vsako polno uro vas bo sprejel grajski vodnik, saj so ogledi mogoči samo v njegovem spremstvu.
  Za organizirane skupine nad 10 oseb so potrebne predhodne prijave na tel. 01/705 78 14.
  V času porok ogled za organizirane skupine ni mogoč.
   
 • Zaprto 1. januarja, 1. novembra in 25. decembra.​

KAKO DO TJA

 • Iz Ljubljane (69 km) ali Postojne (43 km) po avtocesti A1 (E61, E70), izvoz Unec, skozi Rakek, Cerknico, Stari trg pri Ložu (kažipoti za grad Snežnik so ob avtocesti, na Bloški Polici, v Pudobu in Kozariščah)
 • Iz Ilirske Bistrice 50 km po makadamski cesti skozi gozdove prek Sviščakov
 • Iz Babnega Polja (pred Starim trgom zavijete levo)

vozički je dostop mogoč le v grajsko pritličje in park.
Fotografiranje in snemanje v gradu ni dovoljeno.
Prepovedan je vstop psom in vnos velikih torb.

MUZEJSKA TRGOVINA
Nudi domače izdelke in spominke iz Loške doline ter publikacije in spominke Narodnega muzeja Slovenije in drugih slovenskih muzejev.

PARKIRANJE
Brezplačno, za avtomobile in avtobuse, 100 m od gradu.

PARK
Prost vstop (s psi na povodcu, kopanje v ribniku in potoku ni dovoljeno).

 


 

CENIK
Odrasli 5 €
Upokojenci, študentje, dijaki (z dokazili) in osnovnošolci 3 €
Družine 12 €
Organizirane skupine nad 10 oseb
Odrasli 4 €
Upokojenci, študentje, dijaki (z dokazili) in osnovnošolci 2,5 €

Prost vstop za predšolske otroke, invalide in spremljevalce invalidov, člane Slovenskega muzejskega društva in ICOM-a ter novinarje (z dokazili).

Preverite možnosti za cenejši nakup vstopnice!


DOGODKI NA GRADU SNEŽNIK
 

Pretekli dogodki

Preberi več ...

 

Prisrčno vabljeni v starodavni grad v prelepi naravi, ki nudi prijetno
in poučno razvedrilo za ves dan.


POROKE NA GRADU SNEŽNIK

Preberi več ...


»DA« NA GRADU SNEŽNIK
PorocnaSoba
Veseli nas, da sta se odločila enega najpomembnejših korakov v svojem življenju narediti prav pri nas, na gradu Snežnik, kjer bomo storili vse, da bi bil vajin poročni obred enkraten in nepozaben.

Za svoj »da« bi si težko izbrala bolj romantičen kraj od gradu Snežnik. Mogočen in pred kratkim skrbno obnovljen se zamaknjeno ogleduje v jezercu, obdanem s prelepim parkom v naročju gozdov, ki ga objemajo, kolikor daleč seže oko. Beli grad nam šepetaje pripoveduje davne zgodbe izpred stotih in več let, ko je živel resnično življenje knezov, princev in princes. V gradu se poleg muzejske dejavnosti odvijajo tudi spremljevalne prireditve kulturnega značaja, kot so literarni večeri, komorni koncerti, umetniške razstave, lutkovne predstave in civilni poročni obredi.

Osrednji grajski prostor je poročna soba, v kateri se lahko slovesnega dogodka udeleži do 70 oseb. V trenutkih vznemirljivega pričakovanja, preden nevesta in ženin postaneta zakonca, je ta nekoč večerni družabni prostor na voljo le vama in vajinim gostom. V primeru večjega števila gostov ali na vajino željo je poroka mogoča tudi zunaj, v idiličnem parku z gradom v ozadju. Za uporabo prostora zunaj gradu je treba predhodno pridobiti soglasje upravljavca, Narodnega muzeja Slovenije. Prošnjo za soglasje si lahko natisneta tukaj (pdf, 32 KB). Seveda pa je prvi korak v vsakem primeru prijava poroke na matičnem uradu Upravne enote Cerknica (tel. 01/707 13 00; www.upravneenote.gov.si/cerknica/).

Čestitamo vama za eno vajinih najpomembnejših odločitev in voščimo dolgo in srečno družinsko življenje. Naša iskrena želja je, da vama pristna dediščina preteklih stoletij pričara romantične sanje, idilični prizori pa dajo novega ustvarjalnega zagona v sodobnih življenjskih izzivih.

Ker je grad Snežnik muzej s častitljivo zgodovino, si vsi močno želimo, da je temu primeren tudi spoštljiv odnos do njegove vsebine in okolice. Zato vaju prosimo, da tudi svoje goste seznanita z grajskim hišnim redom, kar bo samo še dopolnilo slovesno podobo vajinega poročnega dne.

 • Razigrano in veselo razpoloženje svatov naj ob vstopu v grad postane slovesno. Glasbena spremljava naj počaka do takrat, ko bosta kot mladoporočenca prihajala z gradu na dvorišče.
 • Da bodo spomini na ta dogodek ostali še dolgo živi, ga lahko fotograf ali snemalec nevsiljivo ovekoveči, vendar v času, ki vama je odmerjen, in tako, da ni moteče za potek uradnega poročnega obreda.
 • Po končani slovesnosti se v grajskih prostorih ni dovoljeno zadrževati, ateljejsko fotografirati in točiti s seboj prinesenih pijač. Svatje naj s posipanjem z rižem ali cvetjem počakajo vse dotlej, dokler ne prideta na dvorišče ali v park.
 • Za postanek in slovesno zdravico lahko po vnaprejšnjem dogovoru in sklenitvi najemne pogodbe uporabita grajsko klet, grajsko teraso ali dvorišče ali katero izmed gradu pripadajočih zelenic. Za postrežbo lahko najameta katerega koli ponudnika gostinskih storitev.
 • V času dogovorjenega in vnaprej rezerviranega postanka v grajski okolici si fotograf lahko vzame čas, da vaju in goste pripravi za najlepše posnetke, glasbeniki pa popestrijo veselo vzdušje z glasbo.
 • V času priprav na fotografiranje lahko po predhodnem dogovoru svatom omogočita ogled gradu.
 • Uporaba pirotehničnih sredstev na območju gradu Snežnik ni dovoljena.

Verjetno prav zato, ker grad Snežnik stoji zunaj prometnega vrveža urbanih središč, navidezno zamaknjen vase in v zeleno bogastvo prostranih snežniških gozdov, navdihuje življenje slehernega obiskovalca, ki mu pristna dediščina preteklih stoletij pričara romantične spomine, idilični prizori pa dajo novega ustvarjalnega zagona v sodobnih življenjskih izzivih. Naša iskrena želja je, da to občutita tudi vidva, draga nevesta in ženin, ki sta izbrala ravno ta kraj za prvi korak v novo skupno življenje: naj vama in vajinim najdražjim ostane v lepem in nepozabnem spominu. Iskreno vama čestitamo k odločitvi in želimo srečen zakon!

Spremljevalna ponudba:

 • Gostišče Mlakar. V gostišču v Markovcu pripravijo catering, poročno kosilo ali večerjo. Informacije: g. Miha Mlakar, gsm 041 582 081, tel. 01/705 83 47, e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .
 • Društvo žena in deklet na podeželju »Ostrnice« Loška dolina. Članice društva nudijo pripravo in pogostitev z domačimi dobrotami. Informacije: ga. Anita Mlakar, gsm 031 664 922, e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ter ga. Ana Zakrajšek, gsm 041 277 969, e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .
 • Društvo ljubiteljev narave, konj in tradicije Lovrenc. Društvo nudi v okolici gradu organizacijo srednjeveške poroke s spremstvom vitezov in konjenikov. Informacije: g. Marko Gorše, gsm 041 536 949, e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .
POVEZAVE

presernovaNarodni muzej Slovenije
Muzejska ulica 1
Ljubljana


Poštni naslov:
Narodni muzej Slovenije
Prešernova cesta 20, 1000 Ljubljana

Tel.:   +386 1 241 44 00
Faks: +386 1 241 44 22
E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

ODPRTO
Vsak dan od 10. do 18. ure, ob četrtkih do 20. ure.

POLETNI odpiralni čas (od 1. 6. do 30. 9.): vsak dan od 10. do 18. ure, ob četrtkih in sobotah od 8. do 22. ure.

24. in 31. decembra je muzej odprt od 10. do 13. ure.

Zaprto
1. januarja, 1. maja, 1. novembra in 25. decembra.


Najstarejši in osrednji slovenski muzej domuje v središču Ljubljane v palači, ki je bila odprta za javnost leta 1888 in je prvo izključno kulturi namenjeno poslopje pri nas. Stalna arheološka razstava razkriva pestro zgodovino našega prostora. Med drugimi izjemnimi eksponati je tu mogoče videti najstarejše glasbilo na svetu, 60.000-letno neandertalčevo piščal iz kamenodobne jame Divje babe in znamenito situlo z Vač.

ZGODOVINA

CENIK

  Ogled Narodnega muzeja Slovenije na Muzejski Ogled Narodnega muzeja Slovenije na Muzejski in Metelkova Ogled Narodnega muzeja Slovenije na Muzejski in Prirodoslovnega muzeja Slovenije
       
Odrasli 6 € 8,5 € 8,5 €
Upokojenci 4 € 6 € 6 €
Učenci, dijaki, študenti 4 € 6 € 6 €
Družine 12 € 17 € 17 €
Šolske skupine (vodstvo vključeno) 4 € 6 € 6 €
Skupine nad 10 4 € 6 € 6 €
Ustvarjalna delavnica 5,5 €    
Ustvarjalna delavnica Vitezi na pohodu 6,5 €    
Ustvarjalna delavnica + vodstvo 6 €    
Učna ura 4 €    
Sobotna družinska ustvarjalna delavnica 12 €    
Rojstni dan 100 € (do 10 otrok)
125 € (do 15 otrok)
145 € (do 20 otrok)
   
Rojstni dan – nedelja in delavnica Vitezi na pohodu 125 € (do 10 otrok)
150 € (do 15 otrok)
170 € (do 20 otrok)
   
Vodstvo najavljene skupine v slovenskem jeziku 15 € (fiksna postavka; velja tudi za individualna vodstva)    
Vodstvo najavljene skupine v tujem jeziku 20 € (fiksna postavka; velja tudi za individualna vodstva)    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Prost vstop za predšolske otroke, invalide in spremljevalce invalidov, novinarje, člane Slovenskega muzejskega društva in ICOM-a. Člani domačih in mednarodnih strokovnih združenj imajo 50-odstotni popust.
Brezplačen obisk muzeja vsako prvo nedeljo v mesecu.
Preverite možnosti za cenejši nakup vstopnice!

Dostop za gibalno ovirane osebe je urejen s Prešernove ceste 20.

Fotografiranje razstav in razstavnih eksponatov za zasebne namene je dovoljeno le brez bliskavice in brez stativa.
Snemanje in fotografiranje z namenom nadaljnje objave posnetkov je dovoljeno le ob predhodnem pisnem dovoljenju uprave.

Javna parkirišča so na voljo v neposredni bližini muzeja (Trg republike).

To view virtual tour properly, Flash Player 9.0.28 or later version is needed. Please download the latest version of Flash Player and install it on your computer.Knjižnica je odprta od ponedeljka do petka med 8. in 15. uro (od 15. julija do 20. avgusta je čitalnica odprta od 9. do 14. ure).
24. in 31. decembra je knjižnica zaprta.

Strokovnjaki v oddelkih opravljajo strokovne ekspertize po poprejšnji telefonski najavi.

VODENI OGLEDI
Podrobnosti o vsakokratnih javnih vodstvih so objavljene v koledarju in v mesečnem programu prireditev.

OGLEDI ZA SKUPINE
Vodstva za skupine organiziramo tudi zunaj napovedanih terminov, mogoča so tudi vodstva v več tujih jezikih. Najave obiska sprejemamo po telefonu vsaj pet dni pred želenim terminom. Vodstva so plačljiva. Najava obiska in informacije: vsak delavnik med 8. in 16. uro po telefonu 051 384 888.

Ogledi razstav s turističnim vodnikom

Raziskujte muzej z mobilno aplikacijo NEXTO!

Predstavitveni video vseh lokacij Narodnega muzeja Slovenije:

Za vse informacije v zvezi z delovanjem Narodnega muzeja Slovenije se obrnite na službo za odnose z javnostmi in promocijo na telefonsko številko 01 241 44 04; e-pošta: info[@]nms.si.

 

Več člankov...

Stran 1 od 2