RUMENO KOT DŽAISALMER. BARVE INDIJE

Na ogled od 24. januarja do 1. marca 2015 v Narodnem muzeju Slovenije – Prešernova

2. indijski dnevi v Sloveniji

Razstava umetnikov iz držav članic SAARC
 
Rumeno kot Džaisalmer. Barve Indije je razstava slik, ki so nastale leta 2007 na umetniškem taboru v tem zgodovinsko pomembnem indijskem mestu. Predstavljena so dela petindvajsetih vodilnih umetnikov iz osmih držav članic Južnoazijskega združenja za regionalno sodelovanje – SAARC: Afganistana, Bangladeša, Butana, Indije, z Maldivov, iz Nepala, Pakistana in Šrilanke.
 

Razstava je nastala v sodelovanju z Indijskim svetom za kulturno sodelovanje (ICCR). Zamisel in koncept sta se porodila Sandživu Bhargavu: petindvajset umetnikov se je v Džaisalmerju zbralo z idejo, da bi oblikovali skupni likovni jezik, ki bi izražal konvergenco in sinergijo različnih kulturnih tradicij, ter ustvarili živahen mozaik različnih slikarskih tradicij. Pravzaprav je združitev vseh umetnikov iz tako različnih okolij privedla do razprave o novih tehnikah in idejah. Dela so eklektična, saj je vsak umetnik vnesel svoj osebni slog.

Sodelujoči umetniki so vseh starosti, od 23 do 70 let: Abdul Šokur Khasrave in dr. Jusof Asefi iz Afganistana; Abdus Šakur Šah in Murtadža Basir iz Bangladeša; Čevang Tenzin iz Butana; Akhileš, Andžana Mehra, Anupam Sud, Bandip Singh, Gopi Gadžvani, Džatin Das, Maniš Puškale, Maniša Gera Basvani, S. Haršavardhana, Šamšad Husain in Jogendra Tripathi iz Indije; Ragini Upadhjaj iz Nepala; Afzal Hasan Šafiu (Afu) z Maldivov; Ali Raza, Ruhi Šafik Ahmed, Saba Khan in Vasim Ahmed iz Pakistana; Anoma Vidževardene, Anup Vega in Džagath Ravindra iz Šrilanke.
Razstava je bila prvič na ogled v okviru 14. vrha držav SAARC v New Delhiju.