EGIPČANSKA ZBIRKA V NARODNEM MUZEJU SLOVENIJE

Mumija

Na ogled v Narodnem muzeju Slovenije – Prešernova.
Nova stalna razstava

 

Smrt stoji danes pred menoj,
kot lotosov vonj,
kot občutek ob obali sedečega pijanca.
Smrt stoji danes pred menoj,
kot nebo brez oblaka.
(pogovor razočaranega z dušo, papirus Berlin 3024, odlomek)

 

Egipčanska mumija Amonovega svečenika A-keswy-te po dolgem potovanju spet spokojno počiva. Vabimo vas, da si v tihoti grobnice ogledate edino staroegipčansko krsto s človeško mumijo v Sloveniji.
 

Egipčanska zbirka v Narodnem muzeju Slovenije je ena najstarejših zbirk, ki so se oblikovale kmalu po ustanovitvi Deželnega muzeja za Kranjsko leta 1821. Nastala je predvsem z darovi premožnih domovljubov: trgovcev, popotnikov, misijonarjev, visokih državnih uradnikov in diplomatov. Leta 1846 je vitez Anton pl. Lavrin, avstrijski generalni konzul v Egiptu, tedanjemu Deželnemu muzeju v Ljubljani poklonil egipčansko mumijo v poslikani leseni antropomorfni krsti, večino drobnih kipcev pa je v svoji oporoki leta 1912 muzeju zapustil Jožef Svegel.

Hieroglife na krsti je že leta 1866 prevedel Albert Kosmač, prvi slovenski orientalist, iz njih pa je razvidno, da je bil mumificirani A-keswy-ta svečenik v Amonovem templju v Karnaku, živel pa je v nemirnem poznem obdobju v času 25. ali 26. dinastije (7.–6. stol. pr. Kr.). Krsta in mumija sta bili v letih 2000–2002 temeljito konservirani in restavrirani. Ob tem so bile narejene tudi številne raziskave.
Krsta in mumija sta sedaj predstavljeni v prostoru, ki spominja na grobnico, v pritličnem hodniku muzejske stavbe, skupaj z izsledki predvsem nedestruktivnih raziskav. Kratek film na lahkoten način predstavi dolgoletno konserviranje in restavriranje ter raziskovanje krste in mumije.

To je danes edina staroegipčanska antropomorfna krsta s človeško mumijo v Sloveniji.


 

Staroegipčanska mumija je bila osrednji predmet na občasni razstavi Mumija in krokodil. Slovenci odkrivamo dežele ob Nilu.
Več o mumiji poiščite tukaj.