Novinarska konferenca pred odprtjem razstave DRUGA EKSPLOZIJA – 90. LETA

Torek, 6. decembra 2016, ob 11. uri v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova 

Po eksploziji neoavantgarde v šestdesetih letih so devetdeseta prinesla novo eksplozijo umetniške produkcije, ki predstavlja svojevrstno nadaljevanje radikalnih umetniških praks šestdesetih in sedemdesetih let. Eno od osrednjih vprašanj devetdesetih je odnos do sistema in centrov moči – političnih, umetnostnih, kulturnih in socialnih.

V devetdesetih prevlada prepričanje, da je spreminjanje sistema možno le znotraj njega, saj zunanja, izolirana pozicija ne obstaja. Hkrati se spreminja tudi razumevanje pojma moči in odnosov moči. Kritika se ne naslavlja več na državo oz. njeno ideološko moč, temveč se preusmerja na številne druge prakse in področja (samo)discipliniranja in vladanja.
 

Po svoji naravi je projekt Druga eksplozija – 90 leta (2014-2017) dvodelen in poteka sočasno na dveh lokacijah, v Ljubljani in Slovenj Gradcu. Ta dvojna perspektiva »središča« in »roba« je ključna za njegovo razumevanje in vzpostavljanje kompleksnejše podobe.

Na razstavi Druga eksplozija  – 90. leta se bodo prvič predstavile radikalne prakse vizualne umetnosti devetdesetih v Sloveniji.