POČITNICE V MUZEJU

Počitnice v muzeju? Zakaj pa ne!

Otroci, preživite počitnice nekoliko drugače, a nič manj pestro. Na voljo so vam različni počitniški programi:

  • Zimski in poletni Počitniški 3M – program treh muzejev na Metelkovi. Pri pripravi programa smo ustvarjalne sile združili Narodni muzej Slovenije, Muzej sodobne umetnosti – MSUM in Slovenski etnografski muzej z Lončarskim ateljejem SEM.
  • PovezujeM organiziramo muzeji ob parku Tivoli: Narodni muzej Slovenije, Moderna galerija, Mednarodni grafični likovni center, Muzej novejše zgodovine Slovenije in Narodna galerija. Poteka v času poletnih počitnic.
  • Japonski počitniški teden bo potekal v času razstave Poti samurajev. Japonsko orožje in bojevniška kultura na Slovenskem.
POLETNI POČITNIŠKI 3M
 
1. termin: Od ponedeljka, 3. julija, do petka, 7. julija 2017, med 8. in 16. uro. 
2. termin: Od ponedeljka, 21. avgusta, do petka, 25. avgusta 2017, med 8. in 16. uro.
 
Teden vključuje pet celodnevnih aktivnosti s kosilom. Vsak dan se boste zabavali v drugem muzeju, v petek pa se bomo družili na muzejski ploščadi, pripravili razstavo vaših izdelkov in program ter na zaključno druženje ob 16. uri povabili starše.
 
Program bo objavljen naknadno.
 
Prijave za Poletni počitniški 3M so možne le za cel teden!
 
Cena za Počitniški 3M: 105 € (za vsakega naslednjega otroka v družini 95 €). Program je namenjen osnovnošolcem med 6. in 12. letom.
Prijave in dodatne informacije:
Lucija Cvjetković (MG + MSUM): Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
 
PROGRAM 2017
 
1. dan| V lončarskem ateljeju bomo tudi letos –looončarili! Naredili si bomo prave hranilnike iz gline in jih okrasili ter posušili. Vanje bomo lahko pozneje metali kovance in si tako nabrali rezervo za slabe čase kot so to počeli naši predniki. Nekega dne bomo šparovček razbili. To bo lahko saj bo narejen iz posušene gline. Ker smo ekologi, bo šla glina v reciklažo: namočili jo bomo in iz nje naredili kaj novega. Denar se pa hitro porabi... Ampak za začetek moramo narediti lep, velik, močan hranilnik!
 
2. dan| Torek je dan za nenavadni Muzej sodobne umetnosti Metelkova (+MSUM)! Zbrali se bomo ob  jutranji telovadbi v družbi umetniških del. Neskončno se bomo gibali na mestu, lebdeli v vesolju, se podali v morske globine ter vstopali v prostorske slike in se v njih izgubljali. Lotili se bomo tudi slikanja s predmeti v prostoru, lepili, rezali, barvali, oblikovali, konstruirali in celo pekli! Dan bomo končali z animacijo – v stop motion tehniki bomo »zapisali« svoje umetniške komentarje.
 
3. dan | Meniš, da se v tebi skriva pravi samurajski duh? V Narodnem muzeju Slovenije se nam obeta prava raziskovalna odprava po preteklosti dežele vzhajajočega sonca. Preizkusili se bomo v japonski družabni igri gomoku, v roke prijeli nekaj kosov samurajskega orožja in spoznali nekatere vidike japonske kulture. Zavihaj rokave in izdelaj podobo vzhodnoazijskega bojevnika po motivih z japonskih lesorezov, spesni haiku in spoznaj zgodbo o Kusanagi, orožju božanskega izvora!
 
4. dan | Za DOBRO, za SREČO, za ZAŠČITO! V Slovenskem etnografskem muzeju bomo spoznavali te tri čudovite besede na razburljivem in ustvarjalnem potovanju po vseh celinah sveta. Udeleženci odprave se bomo iz domačih krajev podali s popotno torbo, ki jo bomo opremili z zaščitnim simbolom morino taco. Da pa nam na poti ne bodo nagajali hudi duhovi, si bomo izdelali amulete ter lovilce sanj. Na potovanju bomo srečali celo zmaje.
 
 5. dan |  V petek se bomo na skupnem 3M dnevu družili in pripravljali razstave za zaključno prireditev.
 Mnenje staršev o 3M: "Fasciniran sem nad bogatostjo predstavljenih in otrokom podanih vsebin, od izdelovanja z glino do stop 
motion filmanja. To naša mlada družba potrebuje in mladi, otroci morajo biti sistematsko s temi vsebinami sezanjani, periodično
skozi celotno osnovno šolsko obdobje. Tako pridobjo vpogled v umetnosti, kulture, znanja, zgodovino in predvsem pridobijo na
širini pogleda na svet in jim tako organizirana druženja, pod vašim strokovnim vodstvom, pomagajo na poti odprtosti, kritičnega
razmišljanja in strpnosti. Vse to je nujen člen v mozaiku pridobivanja življenskih znanj, ki jih kot posamezniki potrebujejo in mi
kot družba moramo ohranjati in gojiti dalje. Hvala celotni ekipi!"
Radovan Sernec.

PovezujeM – TIVOLSKI USTVARJALNI KROG
 
 
1. termin: Od ponedeljka, 10. julija, do petka, 14. julija 2017, med 8. in 16. uro.
2. termin: Od ponedeljka, 21. avgusta, do petka, 25. avgusta 2017, med 8. in 16. uro.
3. termin: Od ponedeljka, 28. avgusta, do četrtka, 31. avgusta 2017, med 8. in 16. uro.
 
V času poletnih počitnic otroke vabimo na muzejski program delavnic, ki ga organiziramo muzeji ob parku Tivoli: Narodni muzej Slovenije (NMS), Moderna galerija (MG), Mednarodni grafični likovni center (MGLC), Muzej novejše zgodovine Slovenije (MNZS) in Narodna galerija (NG). Na petdnevnih delavnicah, ki bodo od ponedeljka do petka vsak dan potekale v drugem muzeju, bomo skozi igro, ustvarjanje in druženje na nekoliko drugačen način spoznavali umetnost in zgodovino ter odkrivali, kaj naše muzeje povezuje in kaj nas dela drugačne in posebne.
 
Program 2017

Ponedeljek
Teden bomo pričeli v Muzeju novejše zgodovine Slovenije, kjer se bomo vrnili v čas, ko so bili naši dedki in babice še mladi. Le kakšne igre so se igrali? Tudi mi jih bomo spoznali in se z njimi zabavali. Kje pa so živeli? Odkrivali bomo odgovore na vprašanja, zakaj so mesta zrasla in se spremenila, zakaj so zgradili bloke in stolpnice in ali so od nekdaj imeli elektriko? Naredili bomo stavbe in zgradili svoje mesto. Spoznali bomo, kaj vse so izumili v času, odkar so bili naši stari starši mladi. Za konec pa se bomo spremenili v vohune in odšli poiskat skriti zaklad.

Torek
Narodni muzej Slovenije slovi po tem, da hrani najstarejše glasbilo na svetu – piščal iz Divjih bab, staro 60.000 let. Le kako je bila izdelana? V roke bomo prijeli kamnito orodje ter kosti ter se lotili zahtevne naloge! Glasbena pot nas bo zanesla tudi na razstavo Archaeomusica, kjer bomo spoznali bogato zbirko glasbil iz različnih obdobij zgodovine. Preizkusili se bomo v pisanju pesmi, tekmovanju v karaokah in si iz raznovrstnih materialov izdelali lastne inštrumente. Morda nam uspe posneti tudi čisto pravi videospot!

Sreda
V Moderni galeriji bomo potovali v osemdeseta leta – pisana, eksperimentalna, nepredvidljiva... Na razstavi bomo raziskovali likovne, družbene in kulturološke posebnosti tega desetletja ter se na delavnicah potem lotili oblikovanja in eksperimentiranja z različnimi materiali in tehnikami. Zato prinesite s seboj oblačila, ki se ne "bojijo" akrilnih barv in ustvarjanja.

Četrtek
V Narodni galeriji bomo na razstavi risb italijanskega umetnika Giambattista Tiepola iskali tiste najbolj hecne - karikature! Da bomo lahko brili norca iz sebe in naredili lastne karikature, s seboj prinesite svoje fotografije, ki nam bodo v pomoč pri ustvarjanju. Tiepolo pa ni risal samo ljudi, temveč je rad upodabljal tudi svojega hišnega ljubljenčka. Skupaj bomo ugotovili, katera žival je to bila in spoznali njene zanimive lastnosti, v delavnici pa izdelali okraske za domovanja naših domačih kosmatincev.

Petek
Letošnja delavnica poteka v okviru ljubljanskega 32. grafičnega bienala v Mednarodnem grafičnem likovnem centru (Grad Tivoli) in v sosednji ravnokar prenovljeni Švicariji. Obe stavbi izžarevata bogato zgodovino mesta Ljubljane in jo postavljata ob bok sodelujočim umetnikom na bienalu. Letošnji bienale si je za osnovno misel vzel pesem Kriterij rojstva slovenskega pesnika Jureta Detele. Ta pesem in poetično nasploh bosta rdeča nit tudi ustvarjanja na delavnici, ki bo v celoto povezala zgodovinske bajke, rastlinsko in živalsko okolje Tivolija, poezijo, pripovedovanje in igro, ter likovno in grafično izražanje.
 
Cena enega počitniškega tedna PovezujeM / TIVOLSKI USTVARJALNI KROG je 110 € za otroka (zadnji teden avgusta 88 €). Vključuje vstopnine, vodstva, material za ustvarjanje, varstvo in kosilo. Prijave za posamezne dneve niso mogoče. Delavnice so namenjene otrokom od 6. do 12. leta. V primeru premajhnega števila prijav počitniški teden odpade.
 
Informacije in prijave
Nataša Robežnik (MNZS): Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ; 051 353 901; 01 300 96 21

JAPONSKI POČITNIŠKI TEDEN: Konnichiwa Nippon!
 
1. termin: od 26. do 30. junija 2017 (prijave zbiramo do 23. junija).
2. termin: od 28. do 31. avgusta 2017 (prijave zbiramo do 24. avgusta).

Da vam med počitnicami ne bo dolgčas, v Narodnem muzeju Slovenije ob razstavi Poti samurajev. Japonsko orožje in bojevniška kultura na Slovenskem prirejamo JAPONSKI POČITNIŠKI TEDEN!
Skupaj bomo odpotovali v deželo vzhajajočega sonca in odkrivali posebnosti in skrivnosti življenja samurajev, japonsko umetnost in starodavno obrt, spoznali pa se bomo tudi s sodobnim življenjem Japoncev na tem daljnovzhodnem otočju.
 
PROGRAM:
Ponedeljek
Zavrtimo kolesje časa in, hop, skočimo na Japonsko, v obdobje neustrašnih samurajev. Nam bo uspelo premagati številne izzive, ki se nam bodo pojavili na potovanju po preteklosti? Pognali bomo časovni stroj in se podali na pot v neznano. Le preudarne in premišljene odločitve nas bodo pripeljale do cilja! Ne skrbite, v pomoč nam bodo japonski meč – katana, predmet po lastni izbiri in maneki neko – mačka, ki prinaša srečo. 
Torek
Meniš, da se v tebi skriva pravi samurajski duh? Obeta se nam prava raziskovalna odprava po preteklosti dežele vzhajajočega sonca. Preizkusili se bomo v japonski družabni igri gomoku, v roke prijeli nekaj kosov samurajskega orožja ter se seznanili z japonsko kulturo. Zavihaj rokave in se nam pridruži na delavnici, na kateri si bomo za konec izdelali podobo vzhodnoazijskega bojevnika po motivih z japonskih lesorezov.
Sreda
Spoznali bomo zgodbo Musašija, največjega japonskega mečevalca, ki se je pogosto spopadel s številnimi nasprotniki, a ni bil nikdar poražen. Skrivnost svojega uspeha je v zadnjih tednih svojega življenja zapisal v priročniku bojevanja – Knjigi petih prstanov. Če bi se rad preizkusil v animaciji svoje interaktivne, z japonsko legendo navdihnjene zgodbe, se pridruži naši pisani druščini in sestavi svojo zgodbo o Kusanagiju, orožju božanskega izvora!
Četrtek
Spoznali bomo tradicionalne tehnike in obrti mojstrov z Daljnega vzhoda. Ogledali si bomo nekatere japonske ročno izdelane predmete iz tradicionalnih materialov. Preizkusili se bomo v izdelavi lesoreza in se seznanili z japonsko umetnostjo. Dolgčas nam zagotovo ne bo: preučili bomo tudi japonsko kulinariko ter čisto sami pripravili okusno sladico, ki nosi ime dango. 
Petek
Za konec počitnikovanja sem bomo spremenili v kustose in kustodinje za en dan ter pripravili razstavo izdelkov, ki smo jih naredili med počitniškim tednom. Priredili bomo imenitno odprtje in nanj povabili starše in prijatelje. Najbolj zagrete bomo v vlogi muzejskih vodičev popeljali po razstavi! 
 
Zabavali se bomo od ponedeljka do petka med 10. in 13. uro (zaradi prvega šolskega dne v petek, 1. 9. 2017, bomo avgustovski teden izvedli v 4 dneh, program pa vsak dan ustrezno podaljšali).
Otroci svoje izdelke z delavnic odnesejo domov. V ceno programa sta všteta tudi prigrizek in pijača.
 
Cena programa: 50 €.
Program je namenjen otrokom med 5. in 12. letom starosti.
Prijave za počitniške delavnice so mogoče le za ves teden! V primeru premajhnega števila prijav program odpade.
 
Prijave in dodatne informacije:
T: 051 384 888 E:  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.