Doživljajsko – ustvarjalne delavnice za otroke 2017

Sobota, 14. januarja 2017, ob 11. uri v NMS – Metelkova
Vitezi na pohodu!
 
Viteštvo je eden najznačilnejših pojavov srednjega veka v Evropi in pri nas. Tudi Narodni muzej Slovenije hrani zanimivo srednjeveško gradivo. Ob ogledu pravega viteškega orožja in oklepa bomo spoznali, kdo so bili vitezi ter kako sta potekala urjenje in obred povitezitve. Mar so bili možje v železu resnično zasanjani poeti, kot pravijo legende, ali predvsem surovi bojevniki, kot kažejo orožje in kronike? O tem in še več na delavnici, na kateri bomo potežkali pravi meč in izdelali animacijo viteškega življenja!
 

Sobota, 11. februarja 2017, ob 11. uri v NMS  Prešernova
Odvij povoje in odkrij večnost

Ljudje si že od nekdaj želimo, da bi dosegli večnost in nesmrtnost. Iščemo najrazličnejše načine, od pitja posebnih zvarkov do zaklinjanja s čarobnimi uroki. Tudi stari Egipčani so v želji, da bi telo ohranili še za dolga tisočletja, uporabljali poseben način, da bi to dosegli – izdelovali so mumije. Te zanima, kakšne skrivnosti ti čisto prava mumija lahko prišepne danes? Kaj je zapisano na pokrovu njene krste? Morda bomo kakšno zapisano skrivnost odvili ravno na delavnici barvanja ušebtijev in pisanja hieroglifov.


Sobota, 11. marca 2017, ob 11. uri v NMS  Prešernova
Jamska Živa tu biva

Živa iz muzeja je tista srečnica, ki lahko potuje skozi čas. Samo dotakniti se mora zgodovinskega predmeta in že jo prestavi v preteklost – v čas, ko je bil ta predmet izdelan. Pridružite se nam na potovanju, dotaknite se kamna in odpotujte v najstarejše obdobje človeške zgodovine! V jami bomo spoznavali življenje jamskih ljudi, otipali zanimive predmete, se naučili izdelati koščeno piščal ter na kamne zaigrali svojo melodijo!


Sobota, 8. aprila 2017, ob 11. uri v NMS – Metelkova
Velika steklena čarovnija

Ste pripravljeni na nenavadno čarovnijo? Spoznali bomo material, ki nastane s pomočjo taljenja kremenčevega peska, moč ga je najti tudi v naravi. Uporabljajo ga predvsem za izdelavo okenskih stekel, kuhinjskih pripomočkov, keramike, nakita itd. Pa veste, da lahko »steklo« tudi pojémo? Nadeli si bomo kemijske halje in zaščitna očala ter se lotili izdelave »stekla«, ki ga uporabljajo v filmih in televizijskih serijah. Program bomo zaključili s krajšim ogledom razstave in izdelavo čudovite steklene slike, ki bo krasila naš bivalni prostor. 


Sobota, 13. maja  2017, ob 11. uri v NMS – Prešernova
Detektivi preteklosti

V družbi arheologinje bomo podrobno spoznali delo arheologov. Preizkusili se bomo pri reševanju zapletenega primera ter se tudi sami izurili v arheoloških izkopavanjih na muzejski zelenici: odkrite predmete bomo kot pravi arheologi-detektivi skrbno preučili in spoznali, kakšno pot prepotujejo od odkritja do muzejske vitrine. Oblecite se primerno za izkopavanja v arheopeskovniku.


Sobota, 10. junija 2017, ob 11. uri v NMS  Prešernova
ArchaeoMusica – zvok preteklosti

Narodni muzej Slovenije slovi po tem, da hrani najstarejše glasbilo na svetu – piščal iz Divjih bab, staro 60.000 let. Po ogledu tega izjemnega eksponata se bomo podali na glasbeno popotovanje in si od blizu ogledali glasbila iz davne preteklosti. Le kako zvenijo? Preizkusili se bomo v izdelovanju najstarejše piščali na svetu in si za spomin iz raznovrstnih materialov izdelali še lastne inštrumente. 


Sobota, 9. septembra 2017, ob 11. uri v NMS  Metelkova
Po poteh Samurajev

Meniš, da se v tebi skriva pravi samurajski duh? Obeta se nam prava raziskovalna odprava po preteklosti dežele vzhajajočega sonca. Preizkusili se bomo v japonski družabni igri gomoku, v roke prijeli nekaj kosov samurajskega orožja in spoznali nekatere vidike japonske kulture. Zavihaj rokave in se nam pridruži na delavnici, na kateri si bomo za konec izdelali podobo vzhodnoazijskega bojevnika po motivih z japonskih lesorezov.


Sobota, 14. oktobra 2017, ob 11. uri v NMS  Metelkova
Samurajska skrivnost: postani nepremagljiv!

Spoznali bomo zgodbo Musašija, največjega mečevalca vseh časov, ki se je pogosto spopadel z veliko nasprotniki, a ni bil nikdar poražen. Skrivnost svojega uspeha je v zadnjih tednih svojega življenja zapisal v priročniku o bojevanju – Knjigi petih prstanov. Če bi se rad preizkusil v animiranju svoje interaktivne, po japonski legendi zamišljene zgodbe ali haikuja, se pridruži naši pisani druščini in sestavi svojo zgodbo o Kusanagi, orožju božanskega izvora!


Sobota, 11. novembra 2017, ob 11. uri v NMS  Prešernova
Preteklost pod mikroskopom – razrešimo znanstveni problem!

Pohiti v muzej, pričakujemo te na znanstveni misiji! Obleci belo haljo, vzemi kovček in odkrij, kakšna vprašanja se raziskovalcem porajajo pri preučevanju muzejskih predmetov. V muzejski aktovki te čaka cela paleta nalog. Čemu služita lakmusov papir in raztopina, kaj bomo preverjali z lučko z UV svetlobo in steklom, zakaj nas bo na razstavi pričakal model topa in ali bomo uspešno prestali test za barvno slepoto? Le najbolj vztrajni bodo razvozlali skrivnostno muzejsko vprašanje …


Sobota, 9. decembra 2017, ob 11. uri v NMS  Metelkova
Magične basni

V hladnem, neprijetnem vremenu zavijte v muzej in se prepustite čarobnim zgodbam iz davne preteklosti. Na delavnici se bomo seznanili z različnimi basnimi in poskušali ugotoviti, kje vse so jih napisali in zakaj. Česa nas učijo njihovi nauki? Privoščili si bomo še ščepec prazničnega duha in si izdelali novoletne okraske, premražene prste pa ogreli s čajem!


Cena posamezne delavnice: 5,5 EUR (cena delavnice Vitezi na pohodu 6,5 EUR).
Delavnice so primerne za otroke od 6. do 11. leta. Trajanje programa: 90 minut.
Obvezne rezervacije in prijave na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ali 051 384 888.