ŽIVINI KOTIČKI. Kjer je vse mini in vse dovoljeno

Vstopite v igrive kotičke muzeja, kjer je vse mini in vse dovoljeno. Tipanje, poslušanje, ustvarjanje in raziskovanje. Za male malčke, malo večje in tiste, ki otroka v sebi še vedno negujemo.
Živini kotički so interpretativni deli razstav, ki muzejske pripovedi predstavljajo prilagojeno mlajšim in družinam. Omogočajo samostojni ogled in odkrivanje in so sestavni del naših stalnih in občasnih razstav.
 

 

 

 

 

 

 

 

Predstavitev kotičkov

  • Živa na višinski utrdbi
Preberi več ...

Višinske utrdbe so naselbine na visokih vrhovih, značilne za čas zatona rimskega sveta. Tja so se ljudje zatekli v nemirnem času, ko so naše ozemlje preplavili novi osvajalci, kot so Huni, Langobardi in Goti. Otroci, sestavite značilno višinsko utrdbo z obzidjem, vodnim zbiralnikom, hišami in cerkvijo! Starše povabite k reševanju tipnih ugank in skupaj raziščite značilne predmete tistega časa. Spoznajte takratne prebivalce, pomerite langobardski plašč z značilno tkano obrobo in prisluhnite legendam o hunskem poglavarju.

  • Živa v srednjeveškem mestu
Preberi več ...

V pomanjšanem srednjeveškem mestu prikazujemo značilno arhitekturo večnadstropnih hiš, tlakovanih ulic in ozkih podhodov. Prisluhni glasbi in jo dopolni z zvoki kraguljčkov, pokukaj skozi okna in spoznaj kovačevo delo, srednjeveško hrano pa tudi kakšen bolj skrit del življenja.

  • Jamska Živa tu biva
Preberi več ...

Jama za majhne in velike! Za tiste, ki si upate tolči po kremenu in predirati kosti ali pa samo sestavljati jezikovne in slikovne uganke ledene dobe. A brez ognja v dobi ledu in mraza ne bo šlo, zato zavihajte rokave, naberite dračje in postavite ognjišče. V zavetju jame in ognja prisluhnite čudovitim zvokom piščali, ki jo je pred 60.000 leti izdelal naš neandertalski prednik. Neandertalčeva piščal velja za najstarejše ohranjeno glasbilo na svetu, ki je na ogled v prvem nadstropju.

V pripravi

  • Živa in situla z Vač
  • Živa v starejši železni dobi

Pretekli Živini kotički

  • Mini keltski svet
Preberi več ...

Kelti so bili skupina plemen, ki so v mlajši železni dobi zaznamovali podobo večjega dela Evrope. Gradili so utrjene naselbine, postavljali gozdna svetišča, svoje bojevnike pa pokopavali z ukrivljenimi meči in konji. Zgodovinsko so izpričane bitke z Rimljani, ki jih duhovito predstavljajo sodobni stripi in risanke o Asterixu in Obelixu. Kelti so izumili poseben tip čelade, ki je v uporabi še danes. Na razstavi jo lahko pomerite in primerjate z rimsko, sodobno vojaško in vesoljsko, ki jo je nosil Darth Vader v Vojni zvezd. Prisluhnite zvokom bojevniških rogov in preden se podate v boj, se v svetišču priporočajte za naklonjenost bogov. Srebrne ploščice nas bodo varovale pred zlemi silami, medtem ko se bomo podali na lov za nagradno uganko!

  • Živin pisalni kotiček
Preberi več ...

V dobi pametnih telefonov in računalniških tablic besedila hranimo v elektronski obliki in vedno manj na papirju. Posebna pisalna površina, shramba in pisalo niso več nujno potrebni. Otroci, vabimo vas v našo družbo, kjer lahko s pomočjo reševanja nagradne igre spoznate nekatere izbrane predmete na razstavi ter ugotovite kakšne zgodbe hranijo pisalniki plemenitih dam, vojakov, slavnih pisateljev. Za konec napišite še pismo prijatelju, izdelajte pisemsko ovojnico ter svoje sporočilo oddajte v naš nabiralnik. Ne odidite pa tudi brez fotografije pisarja!