KULTURNI BAZAR 2017

Četrtek, 30. marca 2017, v Cankarjevem domu
Muzejske degustacije 2, dvorani 3 in 4, 9.00
10.30

Narodni muzej Slovenije tudi letos sodeluje na Kulturnem bazarju.

Pridružite se nam na Muzejskih degustacijah - predstavitvi in preskušanju muzejskih delavnic! Kotiček Narodnega muzeja Slovenije bo namenjen delavnici Predmeti iz vaših učbenikov od blizu.

Celotni program strokovnega izobraževanja na Kulturnem bazarju najdete na tej povezavi.

Muzejske degustacije

V sklopu Muzejskih degustacij sodelujemo Belokranjski muzej Metlika, JZ Trubarjevi kraji, Muzej in galerije mesta Ljubljane, Pokrajinski muzej Murska Sobota, Narodni muzej Slovenije ter Muzej na prostem Rogatec. S programom želimo udeležencem omogočiti neposredno izkušnjo dejavne udeležbe v izbranih programih muzejskih ustanov. Celoten program bo potekal v dveh delih, prvi bo namenjen izkušnji »ustvarjanja«, ki bo v šestih muzejskih kotičkih potekala intervalno (šestkrat po petnajst minut), drugi del pa bo namenjen evalvaciji »degustiranega«. Poudarek bo na programih, namenjenih šolski populaciji različnih starostnih skupin. V kotičku Narodnega muzeja Slovenije bo potekala delavnica Predmeti iz vaših učbenikov od blizu. Seznanili se boste z nekaterimi interpretativnimi metodami najpomembnejših predmetov Narodnega muzeja Slovenije. Poizkusili boste izvrtati luknjice v kost in izdelati repliko najstarejšega glasbila na svetu - neandertalčeve piščali iz Divjih bab, potežkali viteški meč in določili težišče ter spoznali dele meča, se oblekli v rimska oblačila ter se prelevili v kip emonskega meščana, razvozlali hieroglife in ugotovili, kako je bilo ime edini egipčanski mumiji v Sloveniji, otipali arheološke najdbe in replike iz časa prazgodovine in antike ter ugotavljali njihovo namembnost.

Primerno za: strokovne delavce vrtcev, osnovnih in srednjih šol.

Brezplačno.


Zapisi preteklosti
Na delavnici se bomo spoznali s staroegipčanskimi hieroglifi. Lotili se bomo zanimive, a zahtevne naloge - nam bo uspelo razvozlati te starodavne zapise in ugotoviti, kaj je napisano na krsti mumije, ki jo hranimo v Narodnem muzeju Slovenije? Spoznali bomo tudi venetsko pisavo ter v njej na ploščice zapisali svoje ime. Delavnica je primerna za prvo triado osnovne šole. Izvaja jo Alja Vute.

Brezplačno.


Večerna ponudba za strokovne sodelavce (med 18. in 20. uro v Narodnem muzeju Slovenije Prešernova)

Strokovnim delavcem VIZ omogočamo samostojni ogled zbirk arheoloških predmetov, med katerimi ne spreglejte neandertalčeve piščali z Divjih bab, situle z Vač, kipa Emonskega meščana, egipčanske mumije ter mnogih drugih. Za dodatne informacije se lahko obrnete na našo ekipo informatorjev na razstavi, ki vam bodo z veseljem odgovorili na morebitna vprašanja.

Ponujamo vam 20 brezplačnih vstopnic za ogled zbirk.
Dodatne informacije in rezervacije vstopnic: T 051 384 888 E Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.


Delavnice za VIZNarodnem muzeju Slovenije – Prešernova 

Na dan Kulturnega bazarja organiziramo 4 delavnice za različne starostne skupine po znižani ceni!
Rezervacije: Alja Vute, T 051 384 888 in 01 24 14 439; E  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

Program:

 • TERMIN: 10.00–11.00
  STAROST: V (od 5 leta dalje)
  ŠTEVILO SKUPIN: 1 skupina (v posamezni skupini do 35 udeležencev)
  CENA: 20 % popust na program (3,2 EUR namesto 4 EUR)
 • Kol na kol, kolišče (doživljajsko – ustvarjalna delavnica)
  TERMIN: 11.00–13.00
  STAROST: 1. triada
  ŠTEVILO SKUPIN: 1 skupina (v posamezni skupini do 35 udeležencev)
  CENA: 20 % popust na program (4,4 EUR namesto 5,5 EUR)
 • Razvoj pisave (doživljajsko – ustvarjalna delavnica)
  TERMIN: 13.00–14.30
  STAROST: 2. triada
  ŠTEVILO SKUPIN: 1 skupina (do 35 učencev)
  CENA: 20 % popust na program (4,4 EUR namesto 5, 5 EUR)
 • TERMIN: 14.00–15.00
  STAROST: 3. triada
  ŠTEVILO SKUPIN: 1 skupina (do 35 učencev)
  CENA: 20 % popust na program (3,2 EUR namesto 4 EUR)

Na tej povezavi si oglejte celoten program za otroke, mladino in odrasle na Kulturnem bazarju.
Preko elektronske prijavnice se lahko organizirane skupine iz VIZ do 15. marca prijavite na obisk Kulturnega bazarja v Cankarjevem domu.