Predavanje: Shifu Yuan Limin, LAOZI IN DAO DE JING

Sobota, 29. aprila 2017, ob 19.30 uri v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova

Dao De Jing gotovo sodi med najstarejša klasična dela kitajske kulturne zgodovine. Nastalo je pred več kot 2300 leti, avtor naj bi bil Lao Zi (Stari modrec), ki je še vedno na pol mitska oseba. V enainosemdesetih spevih, ki so zapisani v simbolnem jeziku klasične kitajščine, se dotika najrazličnejših področij bivanja, minevanja in delovanja.
 
Je temelj tako filozofskega kot religioznega daoizma, skriva pa se tudi v tradicionalni kitajski medicini, veščini oblikovanja prostora, glasbi, literaturi, politiki, borilnih veščinah in vojaških strategijah. Obstajajo številni prevodi iz klasične kitajščine v sodoben kitajski jezik in evropske jezike ter mnoge interpretacije.
 
Določeni ključi znanstveni obravnavi ali neposrednim prevodom niso dostopni. Predavanje daoističnega meniha nam tako obeta vpogled v globje pomene simbolnega jezika Dao De Jing-a.

Predava Shifu Yuan Limin, daoistični menih Zhenyi linije, (Wudang Xuan Wu Pai), mojster Wudang Kung Fu-ja in wudang mečevanja.

Predavanje bo v kitajskem jeziku in konsekutivno tolmačeno v slovenščino. Prevajalec: Miha Virant, univ. dipl. soc. kult. in sinolog.
Dogodek organizira Qi Lab Institute v sodelovanju z Narodnim muzejem Slovenije.
 
Brezplačno.
 
Vabilo (pdf, 107 kb)