JAPONSKI POČITNIŠKI TEDEN

Od ponedeljka, 28. avgusta, do četrtka, 31. avgusta 2017, med 10. in 14. uro v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova
 
Da vam med počitnicami ne bo dolgčas, v Narodnem muzeju Slovenije ob razstavi Poti samurajev. Japonsko orožje in bojevniška kultura na Slovenskem prirejamo JAPONSKI POČITNIŠKI TEDEN!
Skupaj bomo odpotovali v deželo vzhajajočega sonca in odkrivali posebnosti in skrivnosti življenja samurajev, japonsko umetnost in starodavno obrt, spoznali pa se bomo tudi s sodobnim življenjem Japoncev na tem daljnovzhodnem otočju.
 
Program:
 
 
Ponedeljek
Zavrtimo kolesje časa in, hop, skočimo na Japonsko, v obdobje neustrašnih samurajev. Nam bo uspelo premagati številne izzive, ki se nam bodo pojavili na potovanju po preteklosti? Pognali bomo časovni stroj in se podali na pot v neznano. Le preudarne in premišljene odločitve nas bodo pripeljale do cilja! Ne skrbite, v pomoč nam bodo japonski meč – katana, predmet po lastni izbiri in maneki neko – mačka, ki prinaša srečo. 
Torek
Meniš, da se v tebi skriva pravi samurajski duh? Obeta se nam prava raziskovalna odprava po preteklosti dežele vzhajajočega sonca. Preizkusili se bomo v japonski družabni igri gomoku, v roke prijeli nekaj kosov samurajskega orožja ter se seznanili z japonsko kulturo. Zavihaj rokave in se nam pridruži na delavnici, na kateri si bomo za konec izdelali podobo vzhodnoazijskega bojevnika po motivih z japonskih lesorezov.
Sreda
Spoznali bomo zgodbo Musašija, največjega japonskega mečevalca, ki se je pogosto spopadel s številnimi nasprotniki, a ni bil nikdar poražen. Skrivnost svojega uspeha je v zadnjih tednih svojega življenja zapisal v priročniku bojevanja – Knjigi petih prstanov. Če bi se rad preizkusil v animaciji svoje interaktivne, z japonsko legendo navdihnjene zgodbe, se pridruži naši pisani druščini in sestavi svojo zgodbo o Kusanagiju, orožju božanskega izvora!
Četrtek
Spoznali bomo tradicionalne tehnike in obrti mojstrov z Daljnega vzhoda. Ogledali si bomo nekatere japonske ročno izdelane predmete iz tradicionalnih materialov. Preizkusili se bomo v izdelavi lesoreza in se seznanili z japonsko umetnostjo. Dolgčas nam zagotovo ne bo: preučili bomo tudi japonsko kulinariko ter čisto sami pripravili okusno sladico, ki nosi ime dango. 
Za konec počitnikovanja sem bomo spremenili v kustose in kustodinje za en dan ter pripravili razstavo izdelkov, ki smo jih naredili med počitniškim tednom. Priredili bomo imenitno odprtje in nanj povabili starše in prijatelje. Najbolj zagrete bomo v vlogi muzejskih vodičev popeljali po razstavi! 
 
Zabavali se bomo od ponedeljka do četrtka med 10. in 14. uro. 
Otroci svoje izdelke z delavnic odnesejo domov. V ceno programa sta všteta tudi prigrizek in pijača.
 
Cena programa: 50 €.
Program je namenjen otrokom med 5. in 12. letom starosti.
Prijave za počitniške delavnice so mogoče le za ves teden! V primeru premajhnega števila prijav program odpade.
 
Prijave in dodatne informacije:
T: 051 384 888 E:   Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.