POZOR JAŠEK! Samuraji na vsakem koraku

Na ogled od 1. septembra do 23. oktobra 2017, Muzejska

Na Japonskem se v zadnjih letih srečujejo s fenomenom, ki je že prerastel v nov turistični produkt z angleškim imenom »Drainspotting« ali opazovanje pokrovov jaškov. 
 
Pokrovi kanalizacijskih jaškov so umetelno okrašeni in vsak kraj ima na njih motive s prizori, s katerimi se najbolje predstavlja. To je zanimiv način komuniciranja z javnostjo, saj so ljudje danes vedno bolj zazrti v tla. Motivi na sodobnih funkcionalnih predmetih urbane infrastrukture nevsiljivo opozarjajo na pomen preteklosti. Pokrovi jaškov so postali estetski predmeti. Nova umetnost povezuje ozaveščanje o pomenu kanalizacijskega sistema in proslavljanje lokalne kulturne ali naravne dediščine.
Nekatera historična mesta so za svoje motive izbrala tudi upodobitve samurajev skupaj z njihovo značilno opravo in orožjem. 
 
Verjetno popolnoma neodvisno od razcveta umetnosti na pokrovih jaškov na Japonskem se je tudi občina Bled odločila, da vsaj del svojih jaškov okrasi z motivom iz preteklosti tega kraja. Za motiv na pokrovu so izbrali pava, ki je bil upodobljen na zaponki iz 5. ali 6. stoletja n. št., odkriti v grobu na blejski Pristavi. Pav v krščanski ikonografiji tistega časa simbolizira rajsko ptico in nesmrtnost.
 
 
Vitrina je brezplačno na ogled v avli muzeja.