UDELEŽBA NARODNEGA MUZEJA SLOVENIJE NA SEJMU "13th COLOURFUL WORLD – BEIJING INTERNATIONAL CULTURE EXHIBITION 2017"

There are no translations available.

Ljubljana, 9. oktober 2017
 

Na pobudo Veleposlaništva Republike Slovenije v Pekingu in Ministrstva za kulturo Republike Slovenije sta Narodni muzej Slovenije (NMS) in Muzej in galerije mesta Ljubljane (MGML) na tradicionalnem sejmu kultur in kreativnih tehnologij, ki je potekal med 11. in 13. septembrom 2017 v Pekingu, pripravila predstavitev Slovenije z naslovom Čipka nekoč in danes – povezovanje dediščine in sodobne umetnosti.
 

Rdeča nit razstavne zgodbe stojnice Slovenskega veleposlaništva na Kitajskem je bila čipka oziroma predstavitev čipkarske obrti na Slovenskem, prav tako pa tudi ponazoritev bogate arheološke dediščine, ki nakazuje oblikovanje tekstila in vzorcev že v globoki prazgodovini. Poseben poudarek je bil namenjen sodobni uporabi čipke in znanja klekljanja v drugih materialih, kot so metalne žice pri uporabi v nakitu ali klekljanje z ladijskimi vrvmi pri uporabi čipke kot arhitekturnega elementa. Prav tako smo obiskovalcem predstavili pomembno vlogo nesnovne kulturne dediščine klekljanja čipke pri medgeneracijskem povezovanju, porast priljubljenosti klekljanja pri mladih ter možnosti učenja klekljanja kot turistične ponudbe ali kot dopolnilne aktivnost tistih tujih obiskovalcev, ki v Sloveniji ostajajo nekoliko dlje časa.

Vsebina je bila predstavljena na panojih, ki so grafično in tekstovno predstavili čipke in preteklost, na njih so bile vključene tudi QR kode s podrobnimi informacijami o temi razstave, na ekranih sta se vrtela kratek film s turistično predstavitvijo Slovenije in film sodobne izdelave čipke iz ladijskih vrvi ustvarjalke Mance AhlinMarija Jaklič iz Narodnega muzeja Slovenije je izdelovala čipko v živo, dr. Daša Pavlovič, kustosinja za zgodnji srednji vek v NMS, pa je obiskovalcem pojasnjevala muzejsko gradivo s kompleksnimi dekorativnimi vzorci, pa tudi arheološko preteklost Slovenije. Pri komunikaciji z obiskovalci, ki praviloma ne govorijo angleško, je bila v veliko pomoč tolmačka Valentina Vengust.

Predstavitev je vzbudila veliko zanimanje obiskovalcev za Slovenijo, prav tako za njeno kulturno dediščino. Glavni magnet pozornosti je bila gotovo v slovensko nošo oblečena klekljarica, ki je izdelovala čipko v živo, kar pritegnilo zelo različne skupine ljudi. Presenetljivo veliko zanimanje je bilo med moškimi in mladino. Stojnico je obiskal tudi veleposlanik Republike Slovenije v Pekingu, nj. eksc. gospod Janez Premože z delegacijo. Kratke prispevke pa so posnele različne televizijske hiše, med njimi celo glavna nacionalna televizija.