SPOROČILO ZA JAVNOST: NA PERGAMENTU IN PAPIRJU. Rokopisi in tiski iz mariborskih zbirk

Četrtek, 7. decembra 2017

V Ljubljano prihajajo na obisk najlepši spomeniki srednjega veka in renesanse, kar jih hranijo Nadškofijski arhiv Maribor, Pokrajinski arhiv Maribor in Univerzitetna knjižnica Maribor. Od 8. decembra 2017 do 8. februarja 2018 jih bomo lahko v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova občudovali na razstavi NA PERGAMENTU IN PAPIRJU. Rokopisi in tiski iz mariborskih zbirk.
 
Razstavljeni rokopisi in zgodnji tiski so nastali v različnih krajih in obdobjih, zato so njihove podobe mnogotere: razstavljeni so dokumenti iz papeške pisarne v Rimu, rokopisi iz kraljevskih delavnic Prage in Dunaja pa tudi knjige, ki so jih natisnili v velikih tiskarnah in so jim slikarski okras dodali spretni mojstri peresa in čopiča.
 
O stoletjih med Brižinskimi spomeniki in Primožem Trubarjem prevladuje vtis, da so bili ljudje skorajda nepismeni in da so bile knjige odsotne. Res so bile redke in dragocene, a bile so. Iz časov pred petsto ali celo osemsto leti je na razstavi približno petindvajset rokopisnih in tiskanih spomenikov s slikarskim okrasom, nekatere dragocenosti med njimi še nikoli niso bile predstavljene javnosti. Vsako delo po svoje razkriva občutek prepisovalcev, knjižnih slikarjev in knjigovezov, ki so prispevali svoj delež k popolnosti in lepoti knjige.
 

 

 

Avtorica razstave prof. ddr. Nataša Golob je na današnji novinarski konferenci pred večernim odprtjem razstave poudarila: »To je enkraten dogodek. Razstavljeno gradivo sodi med najresneje varovane spomenike kulturne dediščine, saj je izjemno občutljivo. Tudi pogoji razstavljanja so zelo strogi, zato je redkokdaj javno dostopno. Verjetno je zdaj edina priložnost v našem življenju, ko lahko na razstavi občudujemo to premalo poznano gradivo, polno prvovrstnih slikarskih umetnin.«

Direktorica Narodnega muzeja Slovenije mag. Barbara Ravnik je izpostavila raziskovalni in operativni presežek avtorice prof. ddr. Nataše Golob: »Poleg razstave v Narodnem muzeju Slovenije, kjer so na ogled izjemno dragoceni originali iz mariborskih arhivov, je to jesen pri Cankarjevi založbi izšla njena ekskluzivna ročno vezana bibliofilska izdaja S črnilom in zlatom, tik pred izidom pri Znanstveni založbi Filozofske fakultete pa je njena znanstvena monografija Srednjeveški in renesančni rokopisi: materiali, strukture, predstavitve.« Obe monografiji je bilo mogoče na novinarski konferenci tudi pobliže spoznati, saj sta ju urednik (Tine Logar, Cankarjeva založba) oziroma recenzentka (dr. Anja Dular, za Znanstveno založbo FF) tudi predstavila. 
Mag. Ravnikova je poleg treh ustanov, ki posojajo svoje gradivo za razstavo – Nadškofijski arhiv MariborPokrajinski arhiv Maribor in Univerzitetna knjižnica Maribor – veliko zahvalo namenila tudi Arhivu Republike Slovenije, saj so njegovi sodelavci pri razstavi opravili ogromno delo.

Vabimo vas, da se udeležite odprtja razstave Na pergamentu in papirju. Rokopisi in tiski iz mariborskih zbirk
v četrtek, 7. decembra 2017, ob 18. uri v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova, Maistrova 1, v Ljubljani. 
Razstavo bo odprl mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl.
 

Občasna razstava
NA PERGAMENTU IN PAPIRJU. Rokopisi in tiski iz mariborskih zbirk
 
Narodni muzej Slovenije – Metelkova, Maistrova 1, Ljubljana 
8. december 2017–8. februar 2018
 
Avtorica razstave:
prof. ddr. Nataša Golob.
 
Sodelujoče ustanove:
Nadškofijski arhiv Maribor
Univerzitetna knjižnica Maribor
Pokrajinski arhiv Maribor
Arhiv Republike Slovenije
 
Izšel je tudi vodnik po razstavi z naslovom Na pergamentu in papirju. Rokopisi in tiski iz mariborskih zbirk avtorice Nataše Golob.
 
V Narodnem muzeju Slovenije ob razstavi pripravljajo vodene oglede, delavnice za otroke in šolske skupine.

Sporočilo za javnost v obliki pdf (182 KB)

 
Slikovno gradivo (zip, 40,3 MB)