Predavanje iz cikla »Prvi torek v mesecu«: mag. Boštjan Roškar, Tatjana Štefanič, VEŠČINE IN SKRIVNOSTI ORGLARSKIH MOJSTROV

Torek, 9. januarja 2018, ob 18. uri, Metelkova

Avtorja razstave Veščine in skrivnosti orglarskih mojstrov nam bosta predstavila didaktično zasnovano razstavo Pokrajinskega muzeja Ptuj - Ormož, ki razkriva vpogled v obrt celjskega baročnega orglarskega mojstra Janeza Frančiška Janečka. Mojster češkega rodu je v 18. stoletju z orglami opremil številne cerkve v Sloveniji in na Hrvaškem, naročila pa je dobival tudi od plemstva, za katerega je izdeloval salonske manjše orgle – pozitive. Na predavanju boste izvedeli tudi, kako zvenijo piščali posameznih registrov in kaj imata skupnega največja piščal, ki jo je orglar izdelal za določene orgle, in vino.


O PREDAVATELJIH

Mag. Boštjan Roškar, konservatorsko-restavratorski svetnik, specialist za pohištvo, je v obdobju 27 let, odkar je zaposlen v Pokrajinskem muzeju Ptuj - Ormož, konserviral in restavriral prek 120 pohištvenih kosov in različnih glasbil. Dragocene izkušnje si je nabiral pri starih mizarskih in podobarskih mojstrih, v svoji dolgoletni muzejski praksi pa z delom na eksponatih in poglobljenim proučevanjem le-teh vseskozi nadgrajuje svoje formalno in praktično znanje. Svoja opažanja je strnil v več strokovnih člankih in obsežni znanstveni monografiji z naslovom Razkošje na podeželju. Pohištvo v ptujskem gradu, ki sta jo pripravila v sodelovanju s kustodinjo Tatjano Štefanič.

Tatjana Štefanič, muzejska svetovalka, je od leta 2001 zaposlena na Kulturnozgodovinskem oddelku Pokrajinskega muzeja Ptuj - Ormož, kjer je odgovorna za številne eksponate v več zbirkah. V Grafičnem kabinetu Franceta Miheliča skrbi za skoraj 6000 Miheličevih risarskih in grafičnih del, pa tudi za izjemno Zbirko fevdalne stanovanjske kulture v ptujskem gradu. Za najpomembnejšo slovensko zbirko historičnih glasbil je v zadnjem desetletju pridobila mnoga glasbila domačih izdelovalcev, kot zadnje med njimi za našo zgodovino dragoceno violo goriškega mojstra Antona Pelicona iz leta 1843 in Janečkova pozitiva. O zanimivih eksponatih v zbirki je v preteklih letih napisala več strokovnih člankov.

V letu 2016 sta se predavatelja posvečala proučevanju Janečkovih orgelskih ohišij. Rezultat njunega dela je objavljen v znanstveni monografiji z naslovom Celjski baročni orglarski mojster Janez Frančišek Janeček. Odlično sodelovanje dveh muzejskih sodelavcev iz različnih strok je razvidno tudi iz serije didaktično zasnovanih razstav Veščine in skrivnosti mojstrov. Razstava, ki je do pred kratkim gostovala v Narodnem muzeju Slovenije, razkriva poglobljen vpogled v veščine mizarskih mojstrov, najnovejša pa razgrinja skrivnosti orglarskih mojstrov.

Brezplačno.