Počitniške delavnice: PovezujeM / TIVOLSKI USTVARJALNI KROG

V času poletnih počitnic otroke vabimo na muzejski program delavnic, ki ga organiziramo muzeji ob parku Tivoli: Narodni muzej Slovenije (NMS), Moderna galerija (MG), Mednarodni grafični likovni center (MGLC), Muzej novejše zgodovine Slovenije (MNZS) in Narodna galerija (NG)
 
Na petdnevnih delavnicah bomo vsak dan v drugem muzeju skozi igro, ustvarjanje in druženje na nekoliko drugačen način spoznavali umetnost in zgodovino ter odkrivali, kaj naše muzeje povezuje, kaj pa nas dela drugačne in posebne.
 
Počitniške delavnice bodo potekale od 27. do 31. avgusta 2018.
 
Cena enega počitniškega tedna PovezujeM / TIVOLSKI USTVARJALNI KROG je 110 € za otroka. Vključuje vstopnine, vodstva, material za ustvarjanje, varstvo in kosilo. Prijave za posamezne dneve niso mogoče. Delavnice so namenjene otrokom od 6. do 12. leta. V primeru premajhnega števila prijav počitniški teden odpade. Prijave za prvi termin zbiramo do 29. junija 2018, prijave za drugi termin pa do 17. avgusta 2018. V primeru odpovedi zaradi premajhnega števila otrok vas bomo o tem obvestili 6 dni pred načrtovanim pričetkom delavnic.
 
Informacije in prijave
Tjaša Debeljak (Narodna galerija): Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ; 01 24 15 215
 
 
PROGRAM:
 
Ponedeljek
V Narodnem muzeju Slovenije (NMS, Muzejska ulica 1) bomo postali arheologi za en dan. Kot pravi detektivi preteklosti se bomo odpravili na muzejsko zelenico, kjer nas bo v peskovniku čakal cel kup najdb iz različnih obdobij človeške zgodovine. Ali nam bo uspelo poiskati prav vse? Po napornem delu se bomo sprehodili skozi zbirke ter odkrivali različne materiale. Na kakšen način so neandertalci izdelali najstarejšo piščal? Kako nastane steklo? Katera izmed kovin je najtrša? Na vsa vprašanja bomo skušali odgovoriti z mini poizkusi ter na koncu vse materiale uporabili za nastanek likovnega dela.
 
Torek
V Muzeju novejše zgodovine Slovenije (MNZS, Celovška 23) se bomo letos posvetili fotografiji. Ogledali si bomo največji fotografski arhiv 20. stoletja v Republiki Sloveniji – Fototeko, ki obsega več kot dva milijona fotografskega gradiva. Raziskovali bomo, kako so včasih nastale fotografije. Opazovali bomo svet skozi kamero obskuro in 3D očala, ki jih bomo tudi izdelali. Ves dan se bomo igrali s svetlobo in senco ter za konec izdelali senčno gledališče.
 
Sreda
V Narodni galeriji (NG, Prešernova 24) se bomo vrnili v preteklost in spoznali, kako je živela znana slikarka Ivana Kobilca. Odpravili se bomo po njenih sledeh. Kaj je počela na Dunaju, kako je slikala v Münchnu? S kom je živela v Parizu in katere razstave je obiskovala? Tudi na Sarajevo in Berlin ne bomo pozabili! S Kofetarico si bomo privoščili kakšno skodelico kave ;), ki jo bomo uporabili tudi za slikanje. Potem se bomo odpravili še na piknik v bližnji park in poustvarili Ivanine pleneristične slike.
 
Četrtek
Dan v Mednarodnem grafičnem likovnem centru (MGLC, Pod turnom 3) bo filmsko ter grafično obarvan. Najprej si bomo ogledali grafični atelje centra in spoznali različne grafične tehnike. V nadaljevanju se bomo podrobneje posvetili preprosti obliki animacije (ki je tudi povezana z grafiko!) in pod vtisi velikana filmske umetnosti Davida Lyncha izdelali flipbook/slikofrc. Po kosilu bomo obiskali Lynch Lab, poseben galerijski studio, kjer si bomo dali duška z risanjem po stenah, na tkanine in fotografski papir. V popoldanskem delu sledi še obisk Ustvarjalnega centra Švicarije in ogled prostorov z otroškim vodnikom, ter kreativno sproščanje v čudoviti naravi Tivolija.
 
Petek
V Moderni galeriji (MG+, Cankarjeva 15) nas čaka nenavaden umetniški svet kiparja Draga Tršarja, ki v svojih kipih mojstrsko ujame ne le zanimive in raznolike človeške figure, temveč tudi čas in prostor, v katerem njegovi liki živijo. Kako likovno lahko upodobimo čas? Kdo je Janica? Kaj na razstavi počne velikanski Jo-Jo? Čaka nas veliko raziskovanja, igranja, kiparjenja, modeliranja in oblikovanja, zato s sabo prinesite primerna oblačila.
 
 

→ INFO: Narodni muzej Slovenije (NMS), Muzejska ulica 1, Alja Vute, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. , 01 2414 439 / Moderna galerija (MG), Cankarjeva ulica 15, Ksenija Kumer, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. , 01 2416 804 / Mednarodni grafični likovni center (MGLC), Grad Tivoli, Lili Šturm, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. , 01 2413 818 / Muzej novejše zgodovine Slovenije (MNZS), Cekinov grad, Nataša Robežnik, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. , 01 300 96 21, 051 353 901 / Narodna galerija (NG), Prešernova 24, Tjaša Debeljak, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. , 01 24 15 415.

 
Pridružujemo si pravico do spremembe programa v primeru slabega vremena ali višje sile.