Predavanje: Nataša Vampelj Suhadolnik: BLIŠČ CESARSKIH GROBNIC DINASTIJE MING. Cesar Wanli in njegova podzemna palača

Četrtek, 4. oktobra 2018, ob 18. uri, Muzejska 

 
Izr. prof. dr. Nataša Vampelj Suhadolnik: Blišč cesarskih grobnic dinastije Ming. Cesar Wanli in njegova podzemna palača
 
Na sliki: Podzemna palača cesarja Wanlija, Ding ling, dinastija Ming (© WikipediaCC BY 2.0)
 


Na Kitajskem so že vse od prve dinastije v 16. stoletju pred našim štetjem posvečali veliko pozornosti gradnji grobnega območja in podzemnih palač za vladajoči sloj. V poznejših stoletjih so v ta namen doldeljevali še vedno več površine.
V času dinastije Ming (1368–1644) so grobnemu območju dodelili kar 40 km2 ozemlja severozahodno od Pekinga, kjer se ob vznožju gore niza 13 cesarskih grobnic.
Predavateljica bo predstavila cesarsko grobno območje dinastije Ming s poudarkom na podzemni palači cesarja Wanlija, ki je na Kitajskem vladal od leta 1573 do 1620. S tem bo osvetlila tudi ozadje številnih zlatih izdelkov, ki so razstavljeni v Narodnemu muzeju Slovenije – ti so namreč ožigosani z letnico 1601 in izdelani v pooblaščeni zlatarski delavnici urada Yinzuo –, ter pomen in vlogo zlata na Kitajskem.
 
Na sliki: Nakit v obliki pismenke za srce, podzemna palača Ding ling, dinastija Ming (© WikipediaCC BY 2.0)
 
Izr. prof. dr. Nataša Vampelj Suhadolnik je predstojnica Oddelka za azijske študije Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.
 
Udeležba na predavanjih je brezplačna, razstavo si lahko ogledate z nakupom vstopnice v odpiralnem času muzeja.
 
Seznam vseh javnih vodstev, predavanj in drugih prireditev ob razstavi Zlato Kitajskih cesarjev je dostopen na tej povezavi.