Sprehod po francoski Ljubljani, 1811

ljubljana1811V soboto, 10. januarja 2010, se nam ob 10.30 uri pridružite na sprehodu po francoski Ljubljani, 1811!.
Po mestu se bomo sprehodili z načrtom Ljubljane iz leta 1811 dijakov razreda za matematiko in risanje ljubljanske visoke šole. Zemljevid je narisal Jean (Janez) Scherrer, tudi poznejši avtor slike Ilirija oživljena.
Sprehod bomo pričeli v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova, kjer si bomo na kratko ogledali razstavo Pod Napoleonovim orlom. 200 let ustanovitve Ilirskih provinc. Sledil bo ogled "francoske" Ljubljane s poudarkom na njenem kulturnem in družabnem življenju.
Odpravili se bomo po Trubarjevi, čez Prešernov trg, mimo frančiškanske cerkve in špitalskega mostu ter nadaljevali po levem bregu Ljubljanice mimo gledališča, pehotne vojašnice, Codellijeve in Zoisove palače, čez Šentjakobski most do Grubarjeve palače. Vračali se bomo po desnem rečnem bregu preko Šentjakobskega trga mimo v potresu leta 1895 porušene stavbe za prireditve, redute, takratnega urada Télégraphe Officiel v bližini Tranče, čez Mestni trg z magistratom, mimo škofijskega dvorca ter ogled končali na Vodnikovem trgu.

V primeru slabega vremena se bo program odvijal v prostorih muzeja, s poudarkom na družabnem življenju v času Ilirskih provinc.

STAROST: primerno za družine. Samostojno se ga lahko udeležijo tudi otroci od 8. leta dalje.
TRAJANJE: 120 min
CENA 3,5 EUR

Z vstopnico za Sprehod po francoski Ljubljani, 1811 lahko naknadno izkoristite prost vstop na razstavo Pod Napoleonovim orlom. 200 let ustanovitve Ilirskih provinc

Informacije in najava obiska za skupine po telefonu 01/ 24 14 469 (vsak dan med 8. in 12. uro) ali elektronski pošti eva.kocuvan[@]nms.si.