Občasne razstave

Razstave in dogodki

V Narodnem muzeju Slovenije se trudimo, da smo pri postavitvah razstav vedno v koraku s časom. Stalne razstave, s katerimi zajemamo čas vse od pradavnine in obdobja rimskega imperija v razstavni hiši na Prešernovi pa vse do prikaza zgodovine skozi umetnoobrtne predmete od 14. stoletja do danes v razstavnih prostorih na Metelkovi, dopolnjujejo občasne in gostujoče postavitve ter raznovrstni dogodki.

SKRIVNOST LOŽE. Prostozidarstvo na Slovenskem

Na ogled od 28. februarja do 14. maja 2017 v Narodnem muzeju Slovenije – Prešernova
Občasna razstava v sodelovanju z Arhivom Republike Slovenije

Bratovščina, katere vodilo je univerzalna etika človeške enakosti, je s strpnostjo in zagovarjanjem drugih temeljnih vrednot vzpostavljala dialog med različno mislečimi ter tako premoščala stanovska, nacionalna, ideološka in druga nasprotja. Kljub temu pa je njena dejavnost vznemirila različne svetne in posvetne kroge ter monopolne ideologije.
 
Prvič je na ogled prostozidarska dediščina slovenskih in tujih muzejev, arhivov in knjižnic, ki prikazuje zgodovino prostozidarstva od začetkov do danes. Prostozidarska scenografija in simboli vas bodo popeljali skozi prostozidarski ritual in poskrbeli za izjemno izkušnjo, ki fascinira že 300 let.
 
 
Katalog razstave je monografija dr. Matevža Koširja Zgodovina prostozidarstva na Slovenskem, ki je leta 2015 izšla pri založbi Modrijan
 
Avtorja razstave: dr. Matevž Košir in mag. Jože Podpečnik
Vizualni koncept razstave: Miran Mohar in Mima Suhadolc
 
 
 
 
Dogodki ob razstavi
 
Več ...

Umetnost za vsakdan. SLOVENSKO MODERNISTIČNO STEKLO

Občasna razstava v sodelovanju z Muzejem za arhitekturo in oblikovanje
Na ogled 
od 9. marca do 1. oktobra 2017 v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova 

Modernistično steklo na Slovenskem odlikuje skladnost uporabnosti in estetike. Ta se kaže v preprostih, geometrijskih, čistih linijah in odsotnosti okrasa. 
 
Več ...

PODARI GLASBILO MUZEJU IN GA ZAPIŠI V ZGODOVINO

Na ogled od 18. junija 2016 do 30. aprila 2017 v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova

Zbiralna akcija Podari glasbilo muzeju in ga zapiši v zgodovino je zaključena in veseli smo vašega odziva: do sedaj smo v dar prejeli 21, v pregled pa kar 48 glasbil. Opravili smo tudi 7 strokovnih ekspertiz.

Glasbila, ki smo jih prevzeli v hrambo, so že olepšale roke konservatorjev-restavratorjev in nekatera izmed njih predstavljamo na manjši razstavi.

Več ...

LUŽIŠKI CIKLI

Občasna razstava
Na ogled 
od 5. do 25. aprila 2017 v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova 

Umetniška razstava Karla Vouka je posvečena Lužiškim Srbom. Povezana je z otroškim spominom avtorja na slike in risbe mojstra Měrćina Nowak-Njechorńskega, saj so prav njegove ilustracije Karla Vouka leta 2011 pripeljale v Lužico in nastala sta pričujoča likovna cikla Satkula (2014) ter Schwarzwasser/Čornica (2015). Umetnik se sooča s perečo problematiko rudarskih dnevnih kopov, ki ogrožajo jezik in kulturo Lužiških Srbov.

Po potoku Satkula poimenovani cikel obsega 25 fotografij, ki nas opozarjajo, kaj sledi pretirani industrializaciji, in postavljajo vprašanja o odnosu večinskega naroda do manjšin. Nemška ustava Lužiškim Srbom sicer jamči vrsto pravic, a jih novejša politična praksa ne upošteva. Oži njihov življenjski prostor, njihove vasi in cerkve podirajo, šege in navade tonejo v pozabo, ker jih ljudje – ki so bili po razlastitvi primorani zapustiti domovino – v novih okoliščinah ne morejo ohranjati. Po izgubi domov in kulture sledi izguba jezika, velikost lužiškosrbskega naroda upada iz roda v rod.

Cikel Schwarzwasser/Čornica je kombinacija C-printov in risb oglja na papirju. Čornica se nanaša na pripoved lužiškega pisatelja Jurija Kocha in na potok, ki ne najde poti do morja, saj se njegov tok konča v umetnem jezeru, posledici dnevnega kopa. Slike v spodnjih dveh tretjinah prikazujejo črno vodo, v zgornji tretjini pa variirajo avtorjeve skice lužiške krajine in risbe fragmentarnih pokrajin, narejene na podlagi satelitskih posnetkov, ki so nastali zaradi nevarnosti drsečih tal zaprtega področja.

Razstava je na ogled v sklopu 15. Koroških kulturnih dni v Ljubljani, ki jih prireja Društvo slovensko-avstrijskega prijateljstva.

O umetniku
Karl Vouk se je rodil leta 1958 v Celovcu. Po maturi na Zvezni gimnaziji za Slovence v Celovcu je na Dunaju študiral arhitekturo na Tehniški univerzi in slikarstvo na Akademiji likovnih umetnosti. Leta 1986 je pridobil naziv magistra arhitekture. Kot svobodni umetnik živi in dela v Rinkolah pri Pliberku.

Dogodek ob razstavi:
Torek, 4. aprila 2017, ob 18. uri: Odprtje razstave
Razstavo bo odprla mag. Sigrid Berka, veleposlanica Republike Avstrije v Ljubljani.
 

PRETEKLE RAZSTAVE

x

Stran 1 od 19