Občasne razstave

Alan Hranitelj: JESEN, ZIMA 2008/09

Narodni muzej Slovenije Prešernova, 25. september-25. oktober 2008

Alan_Hranitelj"... Vem, da sem dozorel. Za to sem potreboval dvajset let. Če bi želel narediti kaj takšnega pred petimi leti, mi ne bi uspelo. Za to eksplozijo sem potreboval čas! ... " je Alan Hranitelj samokritično napovedal samostojno razstavo v Narodnem muzeju Slovenije.
Več ...

OBMORSKE DEŽELE

Narodni muzej Slovenije Prešernova, 5. september - 15. oktober 2008

Atlet-iz-vile-v-Barkovljah_Razstava nas popelje skozi stoletja dogajanja v obmorskih deželah od izliva Timava pa vse do Pirana. Predstavljena je arheološka, zgodovinska in >krajinska< dediščina teh krajev: skoznjo spoznavamo tako preteklost kot bližnjo prihodnost tukajšnjih ljudi.
Več ...

NEOLITSKA UMETNOST NA OBMOČJU REPUBLIKE MAKEDONIJE

Narodni muzej Slovenije Prešernova, 28. maj-21. september 2008

VelikaMati_1V času med koncem 7. in začetkom 5. tisočletja pr. Kr., pred 7 in več tisočletji, ko je bila Slovenija z okolico še gozdnata pokrajina, poseljena z nomadskimi lovci in nabiralci, so se na Balkanu oblikovale najstarejše družbe, katerih dediči smo še danes.
Več ...

PRIMOŽ TRUBAR 1508–1586. Razstava ob petstoti obletnici rojstva pisca prve slovenske knjige

Narodni muzej Slovenije Metelkova, 6. marec 2008–30. april 2009

PlakatMuzejska pripoved je posvečena življenju in delu Primoža Trubarja ter dosežkom slovenske reformacije v književnosti, likovni umetnosti in glasbi.


Več ...

SRBIJA, DEŽELA FRESK

Narodni muzej Slovenije Prešernova, 24. oktober-7. november 2007

Beli-angelV Narodnem muzeju Slovenije gostuje reprezentativen izbor kopij fresk in odlitkov skulptur iz srednjeveških samostanov Studenica, Sopoćani, Dečani, Mileševa, Ljubostinja in Kalinić.
Več ...

NAŠLI SMO ZAKLAD. O novčni zakladni najdbi z Drnovega

Narodni muzej Slovenije Prešernova, 12. junij 2007

NasliSmoZakladJeseni 2003 so arheologi na Drnovem pri Krškem odkrili izjemno najdbo. Prek 9 kg težek keramični lonec je glede na velikost takoj vzbudil njihovo pozornost in najdbo so predali v Narodni muzej Slovenije.
Več ...

Stran 21 od 23