Občasne razstave

Osemdeset let novega Grand hotela Toplice

Narodni muzej Slovenije Metelkova, 5. maj - 22. maj 2011

HotelBlejski Grand Hotel Toplice praznuje 80. let. Ob jubileju so v družbi Sava Hoteli Bled v sodelovanju z Gorenjskim muzejem iz Kranja pripravili razstavo o zgodovini hotela, ki bo od 5. do 22. maja bo gostovala v prostorih Narodnega muzeja Slovenije Metelkova.
Več ...

Riccardo Licata - beneški umetnik CONTINUANDO

Atrij Narodnega muzeja Slovenije Prešernova, 31. marec do 12. junij 2011

2009 olje na platno 81x100Predstavitev italijanskega in mednarodno uveljavljenega umetnika Riccarda Licate v Ljubljani ob petdesetletnici njegove prve razstave v Benetkah priča zlasti o veliki tradiciji uporabe mozaika in stekla v mojstrovem dolgoletnem ustvarjanju.
Več ...

Japonska umetna obrt. Iz tradicije rojena sodobnost Handcrafted Form: Traditions and Techniques

Narodni muzej Slovenije Metelkova, 15. marec - 3. maj 2011

1V Narodni muzej Slovenije prihaja piš ustvarjalnosti Daljnega vzhoda. Med 15. marcem in 3. majem si lahko v Narodnem muzeju Slovenije - Metelkova ogledate stvaritve japonskih obrtnikov in umetnikov, ki jih navdihuje bogata tradicija dežele vzhajajočega sonca.

Več ...

Kocka pada - Razvoj in skrivnosti namiznih iger

Narodni muzej Slovenije Metelkova, 2. februar - 26. junij 2011

kockaSpoznavanje izvora in razvoja namiznih družabnih iger razkriva pozabljene modrosti. Namizne igre poznajo vse svetovne kulture; pogosto odsevajo moralne norme, sistem vrednot in druga pomembna načela, na katerih temelji človeška družba. V poznem 18. stoletju so Evropejci spremenili svoj pogled na igranje – postalo je dejavnost, nasprotna delu in zato nekaj, kar se spodobi početi le otrokom. Drugje po svetu pa igre predstavljajo način učenja in razvijanja miselnih sposobnosti, namenjen predvsem odraslim.
Več ...

Alvar Aalto - brezčasna izraznost

Narodni muzej Slovenije Metelkova, 5. oktober - 31. december 2010

A.AltoRazstava predstavlja enodružinske hiše in notranjo opremo finskega arhitekta in oblikovalca Alvarja Aalta (1898-1976). O njegovem delu bo spregovorila serija fotografij, arhitekturnih skic in maket posameznih hiš, razstavljeni bodo pohištvo, steklene posode, tekstilije in notranjost Ville Mairea. Razstavo spremljajo filmi Studio Aalto, Potovanje Alvarja Aalta v poletje in Aaltova hiša.

Več ...

Čipke. Urh in Iva Sobočan

Narodni muzej Slovenije Metelkova, 3. junij - 30. september 2010

02_LAceGrindDetajl1"Umetniško delo ni zgolj predmet. Je srečanje s časom", zapiše André Malraux. "In sleherno umetniško delo", nadaljuje, "odmre, kadar se iz njega umakne ljubezen, bodisi ljubezen onega, ki je delo ustvaril, bodisi ljubezen onega, ki delo opazuje." Umetniško delo mora biti vez med ustvarjalcem in opazovalcem, med preteklostjo in sedanjostjo. Tega se Urh Sobočan zaveda. Čipka, ki jo v njuna umetniška dela tke gospa Iva Sobočan, priznana klekljarica iz Žirov, je vez, ki sega tudi v kulturo čipke, ki najverjetneje izvira že iz prazgodovine. Že takrat so poznali za čipko nujne vezi, preplete in povezave niti.
Več ...

Stran 16 od 21