Vodstva, predavanja, delavnice

Družinska dogodivščina RIMLJANI PA TE FORE

Sobota, 18. marca 2017, ob 11. uri v Narodnem muzeju Slovenije – Prešernova

Rimska civilizacija je v Evropi pustila številne sledi: arheološke ostanke in izume. Kaj je bilo skrivno orožje uspeha rimske države, zakaj je propadel eden največjih imperijev v zgodovini človeštva in kaj je ostalo po njem v Sloveniji in Evropi? Odeli se bomo v rimska oblačila, na voščeno tablico zapisali znan rimski izrek, se preizkusili v klesanju v kamen, od blizu spoznali rimsko vojaško opremo in se odpravili na kratek vojaški pohod.

Vabljene družine vseh velikosti! Trajanje: 60 minut. Cena za družino: 6 €. Obvezne prijave od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro na 051 384 888 ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. . Število mest je omejeno.

Muzejska premiera: Matevž Košir in Jože Podpečnik, SKRIVNOST LOŽE. Prostozidarstvo na Slovenskem

Nedelja, 12. marca 2017, ob 11. uri v Narodnem muzeju Slovenije Prešernova

Muzejska premiera je prvi vodeni ogled z avtorji razstave, ki poleg klasičnega vodstva po razstavi ponuja tudi možnost poglobljenega pogovora s snovalci razstave in prijetnega klepeta.
 
Dr. Matevž Košir in mag. Jože Podpečnik vas bosta popeljala po novi občasni razstavi SKRIVNOST LOŽE. Prostozidarstvo na Slovenskem.
 
Vstopnina po ceniku, za vodstvo ni doplačila.

Delavnica za otroke JAMSKA ŽIVA TU BIVA

Sobota, 11. marca 2017, ob 11. uri v Narodnem muzeju Slovenije  Prešernova

Živa iz muzeja je tista srečnica, ki lahko potuje skozi čas. Samo dotakniti se mora zgodovinskega predmeta in že jo prestavi v preteklost – v čas, ko je bil ta predmet izdelan. Pridružite se nam na potovanju, dotaknite se kamna in odpotujte v najstarejše obdobje človeške zgodovine, v kameno dobo! V jami bomo spoznavali življenje jamskih ljudi, otipali zanimive predmete, se naučili izdelati koščeno piščal ter na kamne zaigrali svojo melodijo!.

Trajanje: 90 minut. Cena: 5,5 €. Delavnica je primerna za otroke od 6. do 11. leta. Obvezne prijave od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro na 051 384 888 ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. . Število mest je omejeno.
 

Predavanje iz cikla »Prvi torek v mesecu«: Jože Podpečnik, MATERIALNA DEDIŠČINA PROSTOZIDARSTVA NA SLOVENSKEM

Torek, 7. marca 2017, ob 18. uri v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova

Ohranjena materialna dediščina prostozidarske dejavnosti na Slovenskem je zaradi specifičnih zgodovinskih okoliščin precej skromna. Narodni muzej Slovenije hrani več kot 170 prostozidarskih predmetov, ki so nastali od konca 18. stoletja pa vse do danes.
 
Več ...

Počitniške delavnice: ZIMSKI POČITNIŠKI 3M – Program 3 muzejev na Metelkovi

Od torka do petka, 28. februarja–3. marca 2017, med 10. in 13. uro

Muzeji na Metelkovi Narodni muzej Slovenije (NMS), Muzej sodobne umetnosti (+MSUM) in Slovenski etnografski muzej (SEM) z Lončarskim ateljejem SEM ponovno združujemo ustvarjalne sile in ponujamo pester program počitniških dejavnosti. Otroci, vabimo vas, da počitnice preživite v naši družbi!

ZIMSKE POČITNIŠKE DELAVNICE SO ZARADI PRENIZKEGA ŠTEVILA PRIJAV ŽAL ODPOVEDANE! 
 
Več ...

Mesečni program za februar 2017

Program vseh dogodkov, ki bodo v Narodnem muzeju Slovenije na sporedu februarja 2017, lahko prelistate tukaj (pdf).

Počitniška delavnica: So Rimljani zimo preživeli v tunikah in sandalih?

Ponedeljek, 27. februarja 2017, med 16. in 18. uro v Slovenskem planinskem muzeju, Mojstrana
 
Narodni muzej Slovenije v ponedeljek, 27. februarja 2017, gostuje v Slovenskem planinskem muzeju, kjer prirerajo zimske počitniške delavnice (celoten program si oglejte tukaj). Spoznali bomo rimske čase na slovenskem ozemlju. Ob ogledu in otipu rimske vojaške opreme kot tudi civilnih oblačil bomo spoznali njihovo modo in prilagoditve na mraz. To bomo primerjali z današnjo obleko in obutvijo. V ustvarjalnem delu si bomo izdelali naglavni venec.
 
Trajanje: 2 uri. Cena: 2 €. Informacije: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ali 08 380 67 32

Vodeni ogled razstave EGIPČANSKA ZBIRKA v Narodnem muzeju Slovenije

Nedelja, 26. februarja 2017, ob 11. uri v Narodnem muzeju Slovenije – Prešernova

Egipčanska mumija Amonovega svečenika A-keswy-te je dobila novo domovanje. Vabimo vas na vodeni ogled nove stalne razstave Egipčanska zbirka v Narodnem muzeju Slovenije.

Vstopnina po ceniku, za vodstvo ni doplačila.

Svetovni dan turističnih vodnikov

Torek, 21. februarja 2017, ob 17. uri v Narodnem muzeju Slovenije – Prešernova

Ob Svetovnem dnevu turističnih vodnikov vas vljudno vabimo na vodeni ogled po Narodnem muzeju Slovenije. 

Vodi Mojca Horjak, turistična vodnica.

Vstopnina po ceniku, za vodstvo ni doplačila.

Celoten program ob dnevu turističnih vodnikov si oglejte tukaj (pdf).

Stran 8 od 90