Vodstva, predavanja, delavnice

Predavanje iz cikla »Prvi torek v mesecu«: Marko Ličina, V iskanju »jugoslovanske« uniforme

Torek, 4. decembra 2018, ob 18. uri, Metelkova

Obdobje Države Slovencev, Hrvatov in Srbov je bil tudi čas nastanka vojske, ki se je v tedanjih razmerah organizirala po konfederalnih načelih, njenega slovenskega dela pa se danes spominjamo kot prve slovenske vojske. Z nastankom vojske Države SHS in pozneje Kraljevine SHS se je postopno oblikovala tudi zunanja podoba njenih pripadnikov.

Več ...

TA VESELI DAN KULTURE

Ponedeljek, 3. decembra 2018, med 10. in 18. uro v Narodnem muzeju Slovenije – Muzejska in Metelkova

Vabimo vas, da Ta veseli dan kulture tudi letos preživite v naši družbi.
Uživajte v brezplačnem ogledu naših stalnih in občasnih razstav (z izjemo razstave Zlato kitajskih cesarjev) in si privoščite obrok iz pestre kulturne ponudbe.

PROGRAM

Več ...

Vodeni ogled razstave ZLATO KITAJSKIH CESARJEV

Nedelja, 2. decembra 2018, ob 11. uri, MuzejskaRAZPRODANO

Dodatni termin: Nedelja, 2. decembra 2018, ob 12. uri – RAZPRODANO

Dodatni termin: Nedelja, 2. decembra 2018, ob 16. uri – RAZPRODANO

Vljudno vas vabimo na vodeni ogled razstave ZLATO KITAJSKIH CESARJEV. Zlati predmeti iz obdobja Wanli dinastije Ming – zbirka Dong Bo Zhai. Vodi Petra Bolha, prof. um. zgod. in univ. dipl. soc. kult.
 
Vstopnina po ceniku, za vodstvo ni doplačila. Potrebne so vnaprejšnje prijave na e-naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ali po telefonu 01 241 44 39 ali 051 38 48 88. Brezplačno za imetnike letne vstopnice.
 
 
Več ...

NOČ IMA SVOJO MOČ: Z LUČKAMI PO MUZEJU, družinska dogodivščina

Sobota, 1. decembra 2018, ob 18. uri, Metelkova – RAZPRODANO

Ob jesenskih in zimskih  popoldnevih, ko se nad mesto spusti mrak, vas vabimo na muzejsko pustolovščino. Čaka vas pestro doživetje, začinjeno s ščepcem vragolij, veliko interaktivnosti in dobre volje. Kaj se zgodi, ko se luči v muzejskih dvoranah ugasnejo? Ali predmeti oživijo? Kakšne zgodbe nam lahko razkrijejo? Pridite v muzej, kot ga še niste doživeli, in odkrijte preteklost z nami! 
 
Cena družinske dogodivščine je enaka ceni družinske vstopnice (12 EUR), za imetnike letne družinske vstopnice je ogled brezplačen. Trajanje programa: 45–60 minut. Obvezne prijave na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ali 051 384 888.

Predavanje: Andrej Gaspari, Nova spoznanja o poznorimskem grobišču in pokopališki arhitekturi na Gosposvetski cesti v Ljubljani

Četrtek, 29. novembra 2018, ob 18. uri, Muzejska

V sodelovanju s Slovenskim arheološkim društvom vas vljudno vabimo na predavanje:
doc. dr. Andrej Gaspari s sodelavci: Nova spoznanja o poznorimskem grobišču in pokopališki arhitekturi na Gosposvetski cesti v Ljubljani
 
Izkopavanja na Gosposvetski c. v Ljubljani, ki jih je v letih 2017/2018 izvajal Arheološki konzorcij za Ljubljano pod okriljem Muzeja in galerij mesta Ljubljane in vodstvom Martina Horvata, so na območju med Kersnikovo in križiščem s Slovensko c.  odkrila ostanke obsežnega poznorimskega pokopališkega kompleksa z zidano arhitekturo večfazne kultne stavbe in več kot 350 skeletnimi pokopi, ki ga lahko glede na preliminarne ugotovitve časovno umestimo med prvo tretjino 4. stoletja in prva desetletja 5. stoletja.
Več ...

Muzejska premiera: 33 DNI. 100. obletnica Države Slovencev, Hrvatov in Srbov

Nedelja, 25. novembra 2018, ob 11. uri, Metelkova

Vljudno vas vabimo na premierni vodeni ogled nove občasne razstave 33 DNI. 100. obletnica Države Slovencev, Hrvatov in Srbov. Vodita soavtorja razstave mag. Jože Podpečnik iz Narodnega muzeja Slovenije ter mag. Marko Štepec iz Muzeja novejše zgodovine Slovenije.
 
Muzejske premiere so prvi vodeni ogledi z avtorji razstav, ki poleg klasičnega vodstva po razstavi ponujajo tudi možnost poglobljenega pogovora ali prijetnega klepeta s snovalci razstave.
 
Vstopnina po ceniku, za vodstvo ni doplačila. Brezplačno za imetnike letne vstopnice.
 

Predavanje: Mija Ogrin, Visokogorska arheološka najdišča v Julijskih Alpah

Četrtek, 22. novembra 2018 ob 18. uri, Muzejska

V sodelovanju s Slovenskim arheološkim društvom vas vljudno vabimo na predavanje:
Mija Ogrin: Visokogorska arheološka najdišča v Julijskih Alpah
 
Gore so skrivnosten svet, kjer je potrebno spoštovati zakonitosti narave. V zadnjih desetletjih je bilo s sistematičnimi pregledi odkrita vrsta novih arheoloških najdišč. Raziskave kažejo, da se je človek zadrževal v Julijskih Alpah na območju Bohinja zagotovo že v bronasti dobi, od antičnega časa naprej pa je obljudenost gora vse pogostejša. Travnata območja nad gozdno mejo so bila primerna za pašo živine, rudna območja za rudarjenje in preko gorskih prelazov so potekale številne poti.
 
Brezplačno.
 

POPUST na publikacije Narodnega muzeja Slovenije

Od 20. do 25. novembra 2018 v Narodnem muzeju Slovenije na Muzejski

V času Slovenskega knjižnega sejma bodo nekatere publikacije na voljo brezplačno, druge pa s popustom.

Novejše številke serijskih publikacij in razstavni katalogi (razen tistih, ki so izšli v zadnjih šestih mesecih) pa bodo naprodaj z znatnimi popusti. Brezplačno si boste lahko izbrali starejše številke serijskih publikacij Katalogi in monografijeSitula, prav tako vse številke serije Argo, razen zadnje.

Privoščite si krepčilno porcijo za duha po dobri ceni!

Predavanje: Livio Zanini, Kultura pitja čaja v času dinastije Ming

Sreda, 21. novembra 2018, ob 18. uri, Muzejska 

Ob razstavi Zlato kitajskih cesarjev. Zlati predmeti iz obdobja Wanli dinastije Ming – zbirka Dong Bo Zhai vas vljudno vabimo na ekskluzivno predavanje in prikaz obreda priprave čaja v času dinastije Ming.
 
Več ...

Stran 9 od 113