Vodstva, predavanja, delavnice

Muzejska premiera: ROMA AETERNA

Nedelja, 9. junija 2019, ob 11. uri, Muzejska

VODSTVO ZARADI BOLEZNI ODPADE! 

Vljudno vas vabimo na premierni vodeni ogled nove občasne razstave ROMA AETERNA. Mojstrovine rimskega kiparstva iz Fundacije Dina in Erneste SantarelliNa razstavi lahko občudujemo dela, ki izvirajo iz obdobij od prvega stoletja pr. n. št. pa vse do 18. stoletja. Predstavljajo umetnostni in slogovni razvoj v Rimu, razvrščene pa so po kronološkem redu. Zavezane so istemu vodilu, obujanju dediščine antike, kar pove že naslov ROMA AETERNA – neminljivost Rima.
 
Muzejska premiera je prvi vodeni ogled razstave, ki poleg klasičnega vodstva po razstavi ponuja tudi možnost poglobljenega pogovora in prijetnega klepeta z organizatorji razstave.
 
Vstopnina po ceniku, za vodstvo ni doplačila.

SVETOVNI DAN SECESIJE

Sobota, 8. junija 2019, Metelkova

Prireditve so del programa, ki obeležuje svetovni dan art nouveauja – nove umetnosti (10. junij) in 20. obletnico mednarodne mreže Réseau Art Nouveau Network. Njene ključne naloge so preučevanje, varovanje in vrednotenje art nouveauja, ki je na prelomu iz 19. v 20. stoletje zaznamovala meščansko družbo na vseh umetnostnih področjih od arhitekture, slikarstva, kiparstva in umetne obrti do gledališča in glasbe.

PROGRAM v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova 

Več ...

ZNANSTIVAL 2019

Sobota in nedelja, 1. in 2. junija 2019, med 10. in 18. uro na Stritarjevi ulici v Ljubljani

Narodni muzej Slovenije tudi letos sodeluje na Znanstivalu, ki ga organizira Hiša eksperimentov. Na arheozabavni raziskovalnici na Vrtu eksperimentov bomo spoznali delo arheologa ter se na hitro seznanili z nekaterimi zgodovinskimi poizkusi. Potežkali bomo viteški meč ter mu določili težišče, skušali bomo izdelati neandertalčevo piščal ter se preizkusili pri klesanju v kamen.

Kot pravijo organizatorji, je edini pogoj za udeležbo radovednost! Festival je za vse obiskovalce brezplačen.

Predavanje: Boštjan Laharnar, PO SLEDEH KELTOV NA SLOVENSKEM

Četrtek, 23. maja 2019, ob 19. uri, Foersterjev vrt za Filozofsko fakulteto Univerze v Ljubljani

Kelti so predstavljali (in še vedno predstavljajo) močno identitetno tkivo v nacionalnih zgodovinah nekaterih evropskih narodov. Toda kaj v resnici sploh vemo o staroveških, poznoprazgodovinskih Keltih in kaj o njih pove arheologija? Na predavanju dr. Boštjana Laharnarja, kustosa za prazgodovino v Narodnem muzeju Slovenije, se bomo podali po njihovih sledeh na Slovenskem in kmalu ugotovili, da je več vprašanj kot odgovorov, še več pa zakoreninjenih zablod.
 
Več ...

Vodeni ogled razstave ŽELEZNODOBNE ZGODBE S STIČIŠČA SVETOV

Četrtek, 23. maja 2019, ob 15. uri, Muzejska

Z imenitnim arheološkim gradivom iz naših krajev so na razstavi prikazane okoliščine, ob katerih so se najznačilnejši pojavi železne dobe – od metalurških tehnologij, umetnostne figuralike do avtohtonih začetkov denarnega gospodarstva in razvoja lokalnih pisav – uveljavili ter samostojno razvili na ozemlju Slovenije. Ob razstavi bomo skušali ugotoviti, kje je mesto in kakšna je vloga keltske latenske kulture znotraj dolgega prvega predkrščanskega tisočletja. Vodi dr. Boštjan Laharnar, kustos za prazgodovino v Narodnem muzeju Slovenije.

Vodstvo poteka ob sejmu akademske knjige Liber.ac.

Brezplačno.

MEDNARODNI MUZEJSKI DAN

Sobota, 18. maja 2019, Muzejska in Metelkova

Mednarodni dan muzejev praznujejo v več kot 44.000 muzejskih institucijah v več kot 158 državah sveta. Prisrčno vas vabimo v našo družbo v soboto, 18. maja. 2019, ko bo vstop na lokaciji Muzejska in Metelkova prost, številne publikacije pa bodo naprodaj s popustom.

  • PROGRAM
Več ...

Preteklost na dotik: BLEŠČEČA VITEŠKA OPRAVA

Sobota, 18. maja 2019, od 10. do 12. ure, Metelkova

Na razstavi si bomo skupaj ogledali pravo viteško orožje in oklep, nato pa pomerili replike – potežkali bomo meč, oblekli verižno srajco ter si na glavo poveznili čelado.

Trajanje programa: 15–30 minut. Pridružite se kadar koli med 10. in 12. uro.

Program poteka v sklopu Mednarodnega muzejskega dne.

Brezplačno.

MUZEJSKI MOBILE, delavnica za družine

Sobota, 18. maja 2019, od 10. do 13. ure, Metelkova

Si predstavljaš muzejske predmete v gibanju? Pridruži se nam na delavnici Muzejski mobile, izberi nekaj najljubših predmetov in jih pripravi do premikanja!
Delavnica je primerna za otroke od 5. leta dalje.
 
Pridružite se lahko kadar koli med 10. in 13. uro. Program poteka v sklopu Mednarodnega muzejskega dne.
 
Brezplačno.

SABLJAŠKI TRENING za male in velike

Sobota, 18. maja 2019, od 10. do 13. ure, Metelkova

Sabljaški mojster Rudolf Cvetko (1880 - 1977) je prvi Slovenec, ki je osvojil olimpijsko medaljo. Na olimpijskih igrah v Stockholmu leta 1912 je kot član avstrijske sabljaške reprezentance osvojil srebro v ekipnem tekmovanju s sabljo. 
Tudi mi se bomo preizkusili v sabljanju in se spoznali z nekaj osnovnimi koraki napada in obrambe.
 
Pridružite se lahko kadar koli med 10. in 13. uro. Primerno za vse starosti. Program poteka v sklopu Mednarodnega muzejskega dne.
 
Brezplačno.

Stran 2 od 116