Predstavitev donacije THE HIGHGROVE FLORILEGIUM IN BRALNEGA PULTA

Sobota, 18. junija 2016, ob 20. uri v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova

V sodelovanju s Prirodoslovnim muzejem Slovenije vas vabimo na predstavitev donacije, ekskluzivne publikacije The Highgrove Florilegium in zanjo izdelanega unikatnega bralnega pulta.

Highgrove Florilegium je komplet dveh knjig, ki sta bili natisnjeni v omejeni nakladi 175 izvodov leta 2008 in 2009 po naročilu valižanskega princa Charlesa. Vsebujeta zbirko reprodukcij 125 akvarelnih botaničnih ilustracij 72 priznanih umetnikov, ki so upodobili rastline s prinčevega posestva Highgrove v Veliki Britaniji. Knjigi merita po višini 66 cm, po širini 50 cm, težki pa sta 11 kg.
 

Več ...

POLETNA MUZEJSKA NOČ 2016

Sobota, 18. junija 2016, od 18. do 24. ure v Narodnem muzeju Slovenije – Prešernova in Metelkova

Skupna akcija slovenskih muzejev, galerij in drugih kulturnih institucij poteka že 14. leto zapored. Tudi letos – le korak stran! 

Vstop prost.

PROGRAM v Narodnem muzeju Slovenije
 
Več ...

Novinarska konferenca in dan odprtih vitrin: SREDNJEVEŠKE ZGODBE S STIČIŠČA SVETOV

Torek, 14. junija 2016, ob 10. uri v Narodnem muzeju Slovenije – Prešernova

Ob izidu kataloga nove stalne razstave Srednjeveške zgodbe s stičišča svetov vas vabimo, da se nam pridružite na novinarski konferenci in dnevu odprtih vitrin. Ponujamo vam izjemno priložnost, da si nekatere dragocene predmete na muzejski razstavi v družbi s kustosom ogledate tako rekoč na dlani.
Predmete v odprtih vitrinah si boste lahko ogledali in jih posneli kadar koli med 10. in 13. uro.

Sodelovali bodo:
•    mag. Barbara Ravnik, direktorica Narodnega muzeja Slovenije,
•    dr. Timotej Knific, soavtor razstave in kataloga,
•    dr. Tomaž Nabergoj, soavtor razstave in kataloga,
•    mag. Gorazd Lemajič, oblikovalec in tehnični vodja razstave,
•    Iztok Lemajič, IDFL d.o.o., grafični oblikovalec razstave in kataloga.

Vablmo vas tudi na predstavitev razstave Srednjeveške zgodbe s stičišča svetov in druženje z avtorji na Poletno muzejsko noč v soboto, 18. junija 2016, ob 18. uri.

Odprtje razstave MAJSKI SALON 2016

Četrtek, 19. maja 2016, ob 20. uri v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova 

Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov vas in vaše prijatelje vljudno vabi na slovesno odprtje razstave Majski salon 2016.
 
Razstavo bodo slovesno odprli:
  • mag. Barbara Ravnik, direktorica Narodnega muzeja Slovenije, 
  • Aleš Sedmak, predsednik ZDSLU in 
  • Brane Kovič, kustos Majskega salona in član Društva umetnostnih kritikov – slovenske sekcije AICA.
Več ...

SLIKE IZ ZBIRKE NARODNEGA MUZEJA SLOVENIJE NA OGLED V IZJEMNO VISOKI LOČLJIVOSTI

Ljubljana, 18. maja 2016

Google je z novo avtomatsko kamero posnel 20 izbranih del iz zbirke slik Narodnega muzeja Slovenije: na njih lahko zdaj opazujemo neverjetne podrobnosti
 
V spletni galeriji Googlovega Kulturnega inštituta si je od danes mogoče ogledati več kot 1000 umetniških slik v izjemno visoki ločljivosti. Posneli so jih z novo avtomatsko kamero (art camera), ki so jo razvili sami: slike različnih slikarjev, med njimi tudi slavnih Van Gogha, Moneta, Rembrandta idr., je mogoče opazovati v doslej še nedoseženi ločljivosti.
 
 
Pri projektu je z izbranimi eksponati iz zbirke slik sodeloval tudi Narodni muzej Slovenije. Z novo tehnologijo so posneli 20 slik, npr. izjemno umetnino Sveto sorodstvo Mojstra iz Okoličnega iz leta 1510, mojstrovino Križanke v snegu impresionista Riharda Jakopiča in Ribolov na Cerkniškem jezeru Franca Antona Steinberga. Neverjetne podrobnosti teh slikarskih del lahko opazujemo in raziskujemo veliko natančneje, kot je to mogoče s prostim očesom.
 
Več ...

Stran 8 od 21