VRHUNSKI STROKOVNJAK V GOSTEH

Ponedeljek, 10. oktobra 2016

Na povabilo Narodnega muzeja Slovenije je iz Italije prispel Massimo Rossi, mojster poliranja japonskih rezil in generalni tajnik Italijanskega združenja za japonsko orožje.
 
Več ...

Odprtje razstave TRANSKRIPCIJE DEDIŠČINE V SODOBNI KERAMIKI

Petek, 7. oktobra 2016, ob 18. uri v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova 

Vabimo vas na odprtje razstave Transkripcije dediščine v sodobni keramiki – gostujoče bienalne razstave Hrvaškega združenja likovnih umetnikov uporabnih umetnosti ‒ ULUPUH, Sekcije za keramiko, steklo in porcelan.
 
Več ...

SKRIVNOSTNI SVET FARAONOV

Četrtek, 29. septembra 2016, med 17. in 20. uro v Narodnem muzeju Slovenije – Prešernova

Ob izteku poletnega odpiralnega časa vas na zadnji »dolgi četrtek« letos prijazno vabimo vas na predstavitev nove kolekcije nakita FreyWille Pharaoh, ki so jo navdihnili mistični simboli starega Egipta.

Več ...

DELEGACIJA IZ LJUDSKE REPUBLIKE KITAJSKE NA OBISKU V NARODNEM MUZEJU SLOVENIJE

Ljubljana, 3. avgusta 2016

Danes so v Narodnem muzeju Slovenije gostili visoke predstavnike mestne občine Peking.
 
Delegacijo je vodil podžupan mestne občine Peking g. Wang Ning, sestavljali so jo generalni direktor mestnega urada za kulturo g. Chen Dong, generalni direktor mestne uprave za kulturno dediščino g. Shu Xiaofeng, direktor sektorja za mednarodno kulturno izmenjavo mestnega urada za kulturo g. Sun Bo, urad za zunanje zadeve mestne občine Peking pa sta zastopala g. Li Hui in ga. Wang Yang. Pridružil se jim je tudi nj. eksc. g. Ye Hao, veleposlanik Ljudske republike Kitajske v Sloveniji.
 
Več ...

OBLETNICA ODKRITJA NEANDERTALČEVE PIŠČALI

Ljubljana, 18. julija 2016

Na današnji dan so leta 1995 odkrili najstarejše glasbilo na svetu – neandertalčevo piščal, ki jo ponosno hranimo v Narodnem muzeju Slovenije.

Neandertalčeva piščal ali piščal iz Divjih bab je najstarejša znana piščal na svetu. Njena starost je ocenjena na 60.000 let.

Najdba je enkratna, saj jo je izdelal neandertalec. Vse druge piščali pripisujejo kromanjoncem, ki so na tem ozemlju prevladali 40.000–30.000 let pred sedanjostjo.
 
Več ...

Stran 9 od 23