Odprtje razstave MAJSKI SALON 2016

Četrtek, 19. maja 2016, ob 20. uri v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova 

Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov vas in vaše prijatelje vljudno vabi na slovesno odprtje razstave Majski salon 2016.
 
Razstavo bodo slovesno odprli:
  • mag. Barbara Ravnik, direktorica Narodnega muzeja Slovenije, 
  • Aleš Sedmak, predsednik ZDSLU in 
  • Brane Kovič, kustos Majskega salona in član Društva umetnostnih kritikov – slovenske sekcije AICA.
Več ...

SLIKE IZ ZBIRKE NARODNEGA MUZEJA SLOVENIJE NA OGLED V IZJEMNO VISOKI LOČLJIVOSTI

Ljubljana, 18. maja 2016

Google je z novo avtomatsko kamero posnel 20 izbranih del iz zbirke slik Narodnega muzeja Slovenije: na njih lahko zdaj opazujemo neverjetne podrobnosti
 
V spletni galeriji Googlovega Kulturnega inštituta si je od danes mogoče ogledati več kot 1000 umetniških slik v izjemno visoki ločljivosti. Posneli so jih z novo avtomatsko kamero (art camera), ki so jo razvili sami: slike različnih slikarjev, med njimi tudi slavnih Van Gogha, Moneta, Rembrandta idr., je mogoče opazovati v doslej še nedoseženi ločljivosti.
 
 
Pri projektu je z izbranimi eksponati iz zbirke slik sodeloval tudi Narodni muzej Slovenije. Z novo tehnologijo so posneli 20 slik, npr. izjemno umetnino Sveto sorodstvo Mojstra iz Okoličnega iz leta 1510, mojstrovino Križanke v snegu impresionista Riharda Jakopiča in Ribolov na Cerkniškem jezeru Franca Antona Steinberga. Neverjetne podrobnosti teh slikarskih del lahko opazujemo in raziskujemo veliko natančneje, kot je to mogoče s prostim očesom.
 
Več ...

Novinarska konferenca pred MAJSKIM SALONOM 2016

Ponedeljek, 16. maja 2016, ob 11. uri v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova 

Letos so v Zvezi društev slovenskih likovnih umetnikov temeljito prenovili najstarejšo slovensko razstavo Majski salon 2016 – z željo, da razstavo izboljšajo, ji dvignejo pomen in jo naredijo bolj odmevno. Zato so morali spremeniti že zakoreninjena pravila izbire umetnikov in njihovih del. K sodelovanju so povabili Društvo umetnostnih kritikov – slovenska sekcija AICA, ki so avtorje in njihova dela izbrali iz prispelih prijav. Število izbranih avtorjev je bolj ali manj sorazmerno s številom članov v posameznih regionalnih društvih.
 
Več ...

Odprtje razstave PISALNO POHIŠTVO NA SLOVENSKEM. Zgodbe o lepoti, moči in vrednotah od 16. stoletja do danes

Četrtek, 14. aprila 2016, ob 19. uri v Narodnem muzeju Slovenije – Prešernova

Vljudno vas vabimo na odprtje razstave Pisalno pohištvo na Slovenskem. Zgodbe o lepoti, moči in vrednotah od 16. stoletja do danes.

Med vzpone in padce umetnosti pisanja nas bosta popeljali študentki AGRFT Helena Fašalek in Sara Gorše (pod mentorskim vodstvom mag. Žanine Mirčevske) z izvirno prestavo Nedokončani zgodbi.

Razstavo bo odprl vodja Sektorja za nepremično kulturno dediščino pri Direktoratu za kulturno dediščino Ministrstva za kulturo gospod Silvester Gaberšček.

Razstava bo v muzejskem atriju na ogled do 31. oktobra 2016.

Novinarska konferenca pred odprtjem razstave PISALNO POHIŠTVO NA SLOVENSKEM

Četrtek, 14. aprila 2016, ob 11. uri v Narodnem muzeju Slovenije – Prešernova

Vabimo vas na novinarsko konferenco pred odprtjem razstave Pisalno pohištvo na Slovenskem. Zgodbe o lepoti, moči in vrednotah od 16. stoletja do danes.

Sodelovali bosta:

  • mag. Barbara Ravnik, direktorica Narodnega muzeja Slovenije
  • dr. Maja Lozar Štamcar, avtorica razstave, kustosinja za pohištvo, ure in svetila v Narodnem muzeju Slovenije

Vabljeni tudi na odprtje razstave.
 

Stran 9 od 21