SLIKE IZ ZBIRKE NARODNEGA MUZEJA SLOVENIJE NA OGLED V IZJEMNO VISOKI LOČLJIVOSTI

Ljubljana, 18. maja 2016

Google je z novo avtomatsko kamero posnel 20 izbranih del iz zbirke slik Narodnega muzeja Slovenije: na njih lahko zdaj opazujemo neverjetne podrobnosti
 
V spletni galeriji Googlovega Kulturnega inštituta si je od danes mogoče ogledati več kot 1000 umetniških slik v izjemno visoki ločljivosti. Posneli so jih z novo avtomatsko kamero (art camera), ki so jo razvili sami: slike različnih slikarjev, med njimi tudi slavnih Van Gogha, Moneta, Rembrandta idr., je mogoče opazovati v doslej še nedoseženi ločljivosti.
 
 
Pri projektu je z izbranimi eksponati iz zbirke slik sodeloval tudi Narodni muzej Slovenije. Z novo tehnologijo so posneli 20 slik, npr. izjemno umetnino Sveto sorodstvo Mojstra iz Okoličnega iz leta 1510, mojstrovino Križanke v snegu impresionista Riharda Jakopiča in Ribolov na Cerkniškem jezeru Franca Antona Steinberga. Neverjetne podrobnosti teh slikarskih del lahko opazujemo in raziskujemo veliko natančneje, kot je to mogoče s prostim očesom.
 
Več ...

Novinarska konferenca pred MAJSKIM SALONOM 2016

Ponedeljek, 16. maja 2016, ob 11. uri v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova 

Letos so v Zvezi društev slovenskih likovnih umetnikov temeljito prenovili najstarejšo slovensko razstavo Majski salon 2016 – z željo, da razstavo izboljšajo, ji dvignejo pomen in jo naredijo bolj odmevno. Zato so morali spremeniti že zakoreninjena pravila izbire umetnikov in njihovih del. K sodelovanju so povabili Društvo umetnostnih kritikov – slovenska sekcija AICA, ki so avtorje in njihova dela izbrali iz prispelih prijav. Število izbranih avtorjev je bolj ali manj sorazmerno s številom članov v posameznih regionalnih društvih.
 
Več ...

Odprtje razstave PISALNO POHIŠTVO NA SLOVENSKEM. Zgodbe o lepoti, moči in vrednotah od 16. stoletja do danes

Četrtek, 14. aprila 2016, ob 19. uri v Narodnem muzeju Slovenije – Prešernova

Vljudno vas vabimo na odprtje razstave Pisalno pohištvo na Slovenskem. Zgodbe o lepoti, moči in vrednotah od 16. stoletja do danes.

Med vzpone in padce umetnosti pisanja nas bosta popeljali študentki AGRFT Helena Fašalek in Sara Gorše (pod mentorskim vodstvom mag. Žanine Mirčevske) z izvirno prestavo Nedokončani zgodbi.

Razstavo bo odprl vodja Sektorja za nepremično kulturno dediščino pri Direktoratu za kulturno dediščino Ministrstva za kulturo gospod Silvester Gaberšček.

Razstava bo v muzejskem atriju na ogled do 31. oktobra 2016.

Novinarska konferenca pred odprtjem razstave PISALNO POHIŠTVO NA SLOVENSKEM

Četrtek, 14. aprila 2016, ob 11. uri v Narodnem muzeju Slovenije – Prešernova

Vabimo vas na novinarsko konferenco pred odprtjem razstave Pisalno pohištvo na Slovenskem. Zgodbe o lepoti, moči in vrednotah od 16. stoletja do danes.

Sodelovali bosta:

  • mag. Barbara Ravnik, direktorica Narodnega muzeja Slovenije
  • dr. Maja Lozar Štamcar, avtorica razstave, kustosinja za pohištvo, ure in svetila v Narodnem muzeju Slovenije

Vabljeni tudi na odprtje razstave.
 

VINOGRAD NA LJUBLJANSKEM GRADU

Ljubljana, 31. marca 2016

 

 

 

Fotografija stare razglednice

Franc Kunc, Ljubljanski grad (z vinogradom), 1931, Narodni muzej Slovenije, inv. št. K-6342. © Narodni muzej Slovenije

Stran 10 od 22