Dogodki

Pod Napoleonovim orlom v Parizu

PNO-Pariz_Slika2V ponedeljek, 22. marca 2010, so v Vojnem muzeju Parizu slovesno odprli razstavo Pod Napoleonovim orlom. 200 let ustanovitve Ilirskih provinc.

Slavnostni govorniki na odprtju so bili direktor Vojnega muzeja v Parizu general Robert Bresse, direktor Narodnega muzeja Slovenije prof. dr. Peter Kos in veleposlanik Republike Slovenije v Franciji dr. Janez Šumrada. Odprtja so se udeležili tudi številni predstavniki slovenskega kulturnega življenja v Franciji.

Na predlog Nacionalnega organizacijskega odbora za praznovanje dvestoletnice ustanovitve Ilirskih provinc je bila razstava najprej postavljena v Narodnem muzeju Slovenije, potem pa v Vojnem muzeju v Parizu. Za uresničitev razstavnega projekta moramo med drugimi izpostaviti velike zasluge zgodovinarja (in veleposlanika) dr. Janeza Šumrade, enega največjih strokovnjakov za obdobje Ilirskih provinc.

Razstava bo v pariškem Vojnem muzeju (Musée National de l'Armée) na ogled do 20. maja 2010: http://www.invalides.org/pages/program.html.

Predavanje: Pol tisočletja smodnika

slika puške - predavanjeV torek, 2. marca 2010, ob 18. uri bo v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova predavanje iz cikla "Prvi torek v mesecu" z naslovom POL TISOČLETJA SMODNIKA. Predava Tomaž Lazar. Vstop je prost, vabljeni!

Prešernov dan 2010

France Preseren, ZdravljicaV ponedeljek, 8. februarja, bo vstop v Narodni muzej Slovenije (Prešernova in Metelkova) in na vse prireditve brezplačen, večina publikacij muzeja pa bo naprodaj s popustom. Od 10. do 18. ure.
Več ...

Vitrina meseca: Odtis tečaja vrat v utrdbo na Hrušici

Hrusica-3Februarja 2010 bo v Narodnem muzeju Slovenije – Prešernova na ogled vitrina meseca Odtis tečaja vrat v utrdbo na Hrušici. Vabljeni k ogledu!

Predavanje: Napoleon in Ilirske province

6V torek, 2. februarja 2010, ob 18. uri bo v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova predavanje iz cikla "Prvi torek v mesecu" z naslovom NAPOLEON IN ILIRSKE PROVINCE. Predava mag. Jože Podpečnik. Vstop je prost, vabljeni!

Sprehod po francoski Ljubljani, 1811

ljubljana1811V soboto, 10. januarja 2010, se nam ob 10.30 uri pridružite na sprehodu po francoski Ljubljani, 1811!.
Več ...

Predavanje: Soška fronta v Julijskih Alpah

sf1V torek, 5. januarja 2010, ob 18. uri bo v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova predavanje iz cikla "Prvi torek v mesecu" z naslovom SOŠKA FRONTA V JULIJSKIH ALPAH. Predava Matija Turk.

Stran 58 od 70