Dogodki

Predavanje Prvih 1000 let Kranja

Zlat prstan iz 6. stol., najden leta 2004 na grobišču Lajh v Kranju (foto Tomaž Lauko)V torek, 2. decembra 2008, ob 18. uri uri bo v Narodnem muzeju Slovenije – Prešernova predavanje iz cikla "Prvi torek v mesecu" z naslovom PRVIH 1000 LET KRANJA. Predava Milan Sagadin.

Odprtje razstave Zgodovinske in umetnostne zbirke

logoNarodni muzej Slovenije prvič v tako velikem obsegu postavlja na ogled zbirke uporabne umetnosti (umetne obrti, industrijskega in unikatnega oblikovanja) od 14. stoletja do danes. V svoji novi stavbi muzej tako uresničuje še eno od svojih poslanstev, tisto, ki je bilo nemara do danes najmanj poznano.
Odprtje nove stalne razstave bo v sredo, 3. decembra 2008, ob 18. uri v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova (Maistrova 1, vhod s ploščadi Metelkova) v Ljubljani.
Razstavo bo slovesno odprl predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk.
Prisrčno vabljeni!

Delavnica optične konherenčne interferometrije

02_vivi_eiriniLjubljana, 14. november 2008, 8.30 - 19.45, NMS Metelkova

(predavatelji Vivi Tornari, Eirini Bernikola, Eleni Kouloumpi, Gerd Guelker, Austin Nevin)

Predavatelji nam bodo predstavili možnosti za zaznavanje strukturnih sprememb na premični in nepremični dediščini s pomočjo optične koherenčne iterferometrije. Po teoretičnem uvodu bomo metodo preiskušali na naših predmetih in idealnih vzorcih. Delavnica je del dejavnosti ob mednarodnem kongresu CHRESP 2008 in je namenjena predvsem konservatorjem-restavratorjem in znanstvenikom, ki se ukvarjajo s preučevanjem kulturne dediščine. Več lahko preberete na spletni strani http://www.chresp.eu/img/WS6.pdf

Predavanja bodo potekala v angleškem jeziku. Poskrbeli bomo tudi za okrepčila med odmori.
Več ...

Prevanje ddr. Andreja Pleterskega

Kuhanje v rekonstruiranih zgodnjesrednjeveških posodah (foto Andrej Pleterski)V torek, 4. novembra 2008, ob 18. uri uri bo v Narodnem muzeju Slovenije – Prešernova predavanje iz cikla "Prvi torek v mesecu" z naslovom KAKO SO KRUHOJEDCI BREZ SKLEDE PRELISIČILI HUDIČA. Predava izr. prof. ddr. Andrej Pleterski.

Dan Narodnega muzeja Slovenije: Vse in še več o neandertalčevi piščali iz Divjih bab

str. 14, 2V nedeljo, 19. oktobra 2008 praznujemo 187. obletnico ustanovitve Deželnega muzeja za Kranjsko, predhodnika Narodnega muzeja Slovenije.

Praznujte z nami!
Več ...

Delavnica zgodovinskih evropskih borilnih veščin

Ljubljana, 11. in 12. oktober 2008

(vodijo David M. Cvet, Igor Sancin, Petr Matoušek, Martin Fabian in Roman Vučajnk)

Lani organizirana delavnica zgodovinskih evropskih borilnih veščin Fiore dei Liberi, temelji neoboroženega boja na blizu, boja z bodalom in boja z mečem, ki jo je vodil David M. Cvet, je zbudila zanimanje strokovne in laične javnosti ter nastavila možnosti za letošnjo, razširjeno delavnico.
Več ...

Odprtje razstave Alana Hranitelja

AH-Jesenzima25. septembra 2008 vas vabimo v atrij Narodnega muzeja Slovenije na odprtje razstave Alan Hranitelj: Jesen/zima 2008/09.

Stran 69 od 74