Dogodki

Otroške delavnice v juniju

> ARHEOZABAVA - Situla z Vač

situlavV soboto, 3. in četrtek, 29. junija 2006, med 10. in 13. uro bomo priredili sobotno delavnico na temo SITULE Z VAČ. Situla je prazgodovinska obredna posoda v obliki vedra in je največja slovenska arheološka dragocenost. Že desetletja je tudi prepoznavni znak Narodnega muzeja Slovenije. Razložili bomo kaj je situla in kaj predstavljajo najrazličnejši prikazi ljudi in živali na njej. Otroke bomo popeljali v vsakdanjik in skrivnosti duhovnega življenja tistega časa.

Delavnica je primerna za otroke in mladino do 15. leta starosti.

Cena 500,00 SIT - 2,09 EUR

> ARHEOZABAVA - Zgradba Narodnega muzeja Slovenije

V ponedeljek, 26. junija 2006, med 15. in 18. uro bo Arheozabava na temo MUZEJSKE ZGRADBE. Delavnica bo vključevala ogled stavbe Narodnega muzeja Slovenija, s kratko predstavitvijo njene zgodovine. Pogovarjali se bomo, čemu je muzej namenjen in kakšne so njegove dejavnosti. Ob tem bodo udeleženci lahko naredili maketo muzejske zgradbe

Delavnica je primerna za otroke in mladino do 15. leta starosti.

Cena 500,00 SIT - 2,09 EUR

> ARHEOZABAVA - Najzgodnejše izdelovanje keramike

V torek, 27. junija 2006, med 10. in 12. uro bo delavnica na temo najzgodnejšega izdelovanja keramike, ki je v mlajši kameni dobi pomenila pomembno prelomnico v tehnološkem razvoju človeške družbe. Otroci si bodo ogledali del stalne zbirke, primerjali različne tipe keramike glede na kvaliteto in način izdelave, nato pa se bodo tudi sami preizkusili v izdelavi in krašenju posod iz gline v tehniki prostoročnega oblikovanja. Predmete bodo udeleženci odnesli domov.

Starše vljudno prosimo, da otrok ne spremljajo, saj želimo spodbujati njihovo samostojnost in sodelovanje v skupini.

Cena 500,00 SIT - 2,09 EUR

> ARHEOZABAVA - Staroegipčanska mumija

KrstaKARTON_vV sredo, 28. junija 2006, med 10. in 13. uro bo delavnica na temo v Sloveniji edine hranjene mumije s krsto. Otroci si bodo ogledali egipčansko zbirko, sestavljali makete katere bodo lahko odnesli s seboj, ter spoznavali potek mumificiranja in bogove, ki so spremljali pokojnika v onostranstvo.

Delavnica je primerna za otroke in mladino do 15. leta starosti.

Cena 500,00 SIT - 2,09 EUR

> ARHEOZABAVA - Olimpijske medalje

V petek, 30. junija 2006, med 10. in 12. uro bo delavnica na temo izdelovanja olimpijskih medalj v okviru razstave Rudolfa Cvetka - prvega slovenskega olimpionika. Otroci bodo spoznali komponente medalj, njihovo simboliko ter razvoj medalj skozi zgodovino. Ob tem bodo sami izdelali medaljo in jo odnesli s seboj.

Delavnica je primerna za otroke in mladino od 8. do 15. leta starosti.

Cena 500,00 SIT - 2,09 EUR

> MALA ŠOLA SABLJANJA

SabljaStvoV soboto, 10. in 24. junija 2006, med 10. in 12. uro, ter med 13. in 15. uro bomo priredili sobotno delavnico na temo Mala šola sabljanja. Po kratkem ogledu razstave bomo v sodelovanju s sabljaškim društvom Tabor priredili demonstracijo sabljanja, kjer se bo mogoče naučiti osnov sabljanja. Ob tem vas bomo seznanili o hladnem orožju, kot so meč, floret in sablja, ter po čem jih razlikujemo.

Delavnica je primerna za otroke in mladino do 15. leta starosti.

Cena 500,00 SIT - 2,09 EUR

> ČAROBNA PERESA

Vse otroke, ki si drznete pobegniti v prelestni svet domišljije vabimo, da se nam pridružite, na urah pravljic >ČAROBNA PERESA<, v sredo 7. in 21. junija 2006. Pobegnite v čarobni svet antičnih mitov in legend ter drugih starodavnih pripovedk. Skupaj bomo odkrivali spletke bogov, prigode kraljev in kraljic, trepetali z junaki, pa tudi pošastim ne uidemo - tistim pravim in tistim izmišljenim.

Starše vljudno prosimo, da otrok ne spremljajo, saj želimo spodbujati njihovo samostojnost in sodelovanje v skupini.
Pravljice bodo vsako prvo in tretjo sredo v mesecu ob 17. uri. Organiziramo jih tudi izven navedenih terminov, za skupino najmanj 10. otrok, po predhodni najavi.

Cena 100,00 SIT - 0,42 EUR

Izšla je nova številka ARGA

Izšla nova številka časopisa slovenskih muzejev ARGO 48/2, 2005.

Nova umetnost - Vizije in resničnost

urbanceva_trgovinaNarodni muzej Slovenije in Urbanistični inštitut Republike Slovenije v okviru mednarodnega projekta predstavljata razstavo NOVA UMETNOST - VIZIJE IN RESNIČNOST (Art nouveau in Progress/ Art nouveau en projets), ki bo v prostorih Narodnega muzeja Slovenije od 18. januarja do 18. marca 2006.

V prodaji nov razstavni katalog

kat22vV prodaji je razstavni katalog prihajajoče razstave: V DRAGULJE VBRUŠENE PODOBE SVETA. RIMSKE GEME SLOVENIJE. Na voljo v slovenščini in angleščini.

Izšla je nova številka ARGA

Izšla nova številka časopisa slovenskih muzejev ARGO 48/1, 2005.

NMS postavil na ogled svoje zaklade

2Na ogled je razstava ZAKLADI NARODNEGA MUZEJA SLOVENIJE s prikazom nekaterih najpomembnejših arheoloških spomenikov s slovenskega prostora.

Beloprsta keramika na slovenskem

V seriji Viri je pravkar izšla knjiga BELOPRSTENA KERAMIKA NA SLOVENSKEM / Cream - Colored Earthenware in Slovenia, avtorice dr. Mateje Kos.

Stran 74 od 74