Napovedujemo

POTI SAMURAJEV. Japonsko orožje in bojevniška kultura na Slovenskem

Občasna razstava
Na ogled od 31. maja do 5. novembra 2017 v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova

Lik japonskega bojevnika – samuraja, njegovo orožje, bojne spretnosti in miselni svet nas vznemirjajo že vsaj stoletje in pol, odkar se je dežela vzhajajočega sonca po dolgi osami začela odpirati svetu.
 
Samurajska oborožitev pa tudi njegov etos in miselni svet so postali svojevrsten most, ki je japonsko kulturo približal Zahodu. Tako ni naključje, da se tudi Slovenci navdušujemo nad mojstrsko izdelanimi rezili, pretanjeno filozofijo, umetnostjo in borilnimi veščinami starodavne Japonske. Kako globoko segajo ti stiki, se marsikdaj niti ne zavedamo.
 
Zato ob podpori Veleposlaništva Japonske v Republiki Sloveniji, Biblioteke SAZU in Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani pripravljamo razstavo, na kateri bomo javnosti prvič doslej celovito predstavili okrog 50 izbranih primerkov japonskega orožja in zaščitne opreme iz Narodnega muzeja Slovenije ter več zasebnih zbirk – ob njih pa bojevnike, ki so jih nekoč uporabljali, svet, v katerem so živeli, in poti, po katerih je izročilo samurajev doseglo Slovence.
 
Samurajski oklep iz obdobja edo, 18. stoletje, hrani Narodni muzej Slovenije (foto: Tomaž Lauko)
 

 
 
Priprave na razstavo potekajo že več let. V sklopu tega dela bomo tudi prvič podrobneje raziskali in ovrednotili zbirko japonskega orožja in bojne opreme v Narodnem muzeju Slovenije. Pri tem nam s svojim znanjem pomagajo številni sodelavci in strokovnjaki, med njimi zlasti g. Massimo Rossi, mojster poliranja japonskih rezil in generalni tajnik združenja Itaria Nihon Tōken Kyōkai.

450-LETNO JAPONSKO REZILO V PRVOTNEM SIJAJU!

V ponedeljek, 10. oktobra 2016 nas je obiskal g. Massimo Rossi. Kot izvedenec za japonsko orožje in bojno opremo pri nas določa čas izdelave, izvor in kakovost posameznih eksponatov, ki bodo na razstavi na ogled. Analiza obsega natančen pregled posameznega kosa opreme, mojster Rossi pa prepozna značilnosti posameznih razvojnih obdobij, na podlagi katerih gradivo smiselno kronološko umesti. Z njegovim obiskom bomo pridobili informacije, ki pomenijo bistven doprinos k dokumentaciji  zbirke japonskega orožja, posledično pa kakovostnejše predstavljanje predmetov javnosti.