SI
Zlata sledOb 200-letnici prvega muzeja na Slovenskem
21. 6. 2021 do 2. 5. 2022
Danes odprto
Muzejska10:00 - 18:00
Metelkova10:00 - 18:00
Grad Snežnik10:00 - 16:00
Blejski grad10:00 - 18:00
Ad PirumZaprto

Zlata sled

Ob 200-letnici prvega muzeja na Slovenskem

21. junij 2021–2. maj 2022, Muzejska

Zlato je ena od skupnih točk, ki povezuje vse zbirke Narodnega muzeja Slovenije, zato smo ga izbrali za temo osrednje razstave ob 200-letnici muzeja.

Zlato je eden od najdragocenejših materialov, iz katerih so v preteklosti izdelovali najpomembnejše in najdragocenejše predmete, ki so utelešali moč, ugled in visok družbeni položaj lastnika ter odsevali njegovo bogastvo. To pa niso edine značilnosti tega posebnega elementa. Zlato ima tudi simbolen pomen in v prenesenem pomenu izraža določene vrednote. Tudi te, seveda materializirane s predmeti in zgodbami, želimo pokazati na jubilejni razstavi.

Predmete iz zlata (ali okrašene z zlatom), ki poudarja njihovo vrednost, lahko neposredno ali posredno povežemo z velikimi mejniki, dogodki in osebnostmi iz zgodovine slovenskega prostora. Na tej simbolni ravni jih lahko uporabimo kot zlato (»rdečo«) nit s sporočilom o dolgoživi tradiciji prostora in prebivalstva, ki je pozneje s skupnim jezikom in kulturo postal prostor slovenskega naroda.

Osrednja razstava v atriju Narodnega muzeja Slovenije bo predstavila tri pomembne segmente, ki jih na materialni in simbolni ravni predstavlja zlato. To so Moč in oblast, Čast in slava ter Bogastvo in razkošje. Vsak od segmentov bo predstavljal del zgodbe, ki jo bosta zaokrožila uvodni in zaključni del. V uvodnem delu se bodo obiskovalci poučili o zlatu kot zelo posebnem elementu in njegovih lastnostih, v zaključnem pa o mnogih konotacijah, ki jih v sebi nosi zlato na simbolni ravni.

Na ogled bodo predmeti iz matičnih zbirk Narodnega muzeja Slovenije, v razstavo pa bodo enakopravno vključeni tudi predmeti iz zbirk slovenskih muzejev, ki so se z veseljem odzvali na naše povabilo o sodelovanju. Tako bo 200-letnica ne le zlati jubilej Narodnega muzeja Slovenije kot naslednika Deželnega muzeja za Kranjsko, temveč jubilej vseh slovenskih muzejev, ki hranijo dediščino slovenskega naroda in Slovencev.

Avtorska skupina

Andreja Breznik, Blaženka First, Darko Knez, Mateja Kos, Darija Mavrič Čeh, Alenka Miškec, Tomaž Nabergoj, Igor Ravbar, Tinka H. Selič, Uršula Vimer Kovaček

Koordinatorici

Mateja Kos, Alenka Miškec
Danes odprto
Muzejska10:00 - 18:00
Metelkova10:00 - 18:00
Grad Snežnik10:00 - 16:00
Blejski grad10:00 - 18:00
Ad PirumZaprto
 

 

Prijavite se na e-novice